Završna konferencija projekta  „Pokreni promjenu –  poticanje mladih na promjene putem interkulturalnog obrazovanja i volontiranja“

Sudjelovali smo na završnoj međunarodnoj konferenciji koju je organizirao Forum za slobodu odgoja te je rezultat trogodišnjeg projekta „Pokreni promjenu – poticanje mladih na promjene putem interkulturalnog obrazovanja i volontiranja“ koja je održana 28. 11. 2022. u Zagrebu. Na završnoj konferenciji sudjelovalo je oko 100  sudionika iz Hrvatske, Belgije, Bosne i Hercegovine, Portugala i Sjeverne Makedonije. Među njima su bili i nastavnici i učenici koji su aktivno sudjelovali u provedbi projekta. Našu školu su predstavljale nastavnice Sanja Papić i Ivana Štiglić i učenice Leona Broz, Katja Davinić i Ana Knežević. Radni jezik konferencije je bio engleski jezik. 

Dio aktivnost je bio zajednički, a dio aktivnosti su odvojeno odradili učenici sa svojim moderatorima, a nastavnici sa svojim. Nastavnici su  poslušali zanimljiva predavanja i panel rasprave, a u dijelu konferencije nazvan „The floor is yours!“ šest škola je svim sudionicima ukratko predstavilo svoje aktivnosti u ovom projektu. To je bio uvod za razgovaranje u manjim skupinama  sa sudionicima koji su bili zainteresirani za ono što je svaka škola ukratko predstavila. Razmijenili smo iskustva i ideja i iznijeli primjere dobre prakse.  Aktivnost naše škole predstavila je nastavnica Sanja Papić.  

Učenici su na svojim radionicama imali priliku iznijeti  svoje  stavove, razgovarati o glavnim problemima vezanim za načine participacije učenika u škole, izraziti svoje viđenje svijeta i predlagati promjene. Na kraju konferencije učenici su predstavili rezultate svojih radionica i poslali su jasnu poruku svim sudionicima da su oni spremni za pokretanje promjena, da žele da ih  učitelji čuju i da im budu podrška u tome.

Ivana Štiglić

Dijelite ovu objavu:
Skip to content