Završen trogodišnji projekt Start the Change

Petnaestak pedagoških radnika i radnica iz 5 hrvatskih škola (Osnovna škola Ivan Meštrović Zagreb, Srednja škola Dugo Selo, Upravna škola Zagreb, Škola za medicinske sestre Vrapče te Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar) krenulo je 2020. godine u avanturu provedbe projekta Pokreni promjenu (https://www.startthechange.eu/) pod vodstvom Foruma za slobodu odgoja.

Kroz brojne edukacijske susrete, seminare, razmjene iskustava i znanja, fokus grupe, radionice, konferencije (nacionalne i međunarodne) vrijedno smo učili, razmjenjivali iskustva, ideje i spoznaje, poticali učenike na aktivno sudjelovanje u svojoj sredini te osmišljavali svoje školske projekte. Najviše od svega jačali smo svoje kompetencije baveći se temama poticanja i uvažavanja glasa učenika, poticanja njihove autonomije i aktivnog sudjelovanja. U fokusu su bile rasprave o tome koliko je dobra naša škola i kako može biti bolja, koliko zaista naši učenici participiraju u odlukama koje ih se tiču i kako to može bolje, kako upravo poticanjem i podrškom mladih podržavamo i brinemo o njihovom mentalnom zdravlju. Bile su to tri izazovne godine, radilo se online i uživo, s maskama i bez.

14. siječnja 2023. službeno je završio ovaj vrijedni međunarodni trogodišnji projekt „Start the Change“ čiji je koordinator za Republiku Hrvatsku Forum za slobodu odgoja, a partnerske organizacije su bile: Macedonian Civic Education Centre (MCEC), Sjeverna Makedonija i INOVA+, Portugal. Važna je i podrška međunarodnih mreža: Centar mreža za obrazovne politike (NEPC), Hrvatska i SIRIUS (Policy Network On Migrant Education), BELGIJA. Projekt se provodio u sklopu programa Erasmus+ K3 aktivnosti i financiran je od Izvršne agencije EU za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA). Cilj projekta je poticanje aktivnog sudjelovanja učenica i učenika u životu škole i lokalne zajednice te njihovo osnaživanje u području osobnog i socijalnog razvoja, građanskih kompetencija i volontiranja. Inače, Ključna aktivnost 3 pruža podršku suradnji u području politike na razini Europske unije, doprinoseći na taj način provedbi postojećih politika i razvoju novih politika kojima se mogu pokrenuti modernizacija i reforme na razini Europske unije i na razini sustava u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Zato smo još ponosniji jer su naši učenici i nastavnici dali mali doprinos tome.

Uz rad i aktivnosti učenika i nastavnika jedan od zadnjih rezultata ovog vrijednog projekta je i priručnik Book of Good Ideas – students promoting their voice and participation na čijim stranicama su i primjeri iz naše škole na što smo iznimno ponosni. Priručnik je objavljen na stranicama Foruma za slobodu odgoja

Book of Good Ideas – students promoting theirvoice and participation

U projektu su sudjelovale nastavnice Ivana Štiglić i Sanja Papić te pedagoginja Ornela Malogorski.

Ornela Malogorski, prof.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content