Zašto i kako iskoristiti stare majice?

Zašto i  iskoristiti stare majice? Zato što se na taj način smanjuje količina tekstilnog otpada. Prosječni stanovnik Europe  godišnje kupi gotovo 26 kg odjeće, a baci oko 11 kg. Rabljena odjeća se ili spaljuje (87%) ili se odlaže na odlagališta. U svijetu se manje od 1% odjeće reciklira u odjevne ili neke druge predmete.  Od starih majica kratkih ili dugih rukava kao i druge odjeće može se napraviti puno novih proizvoda poput torbica, tepiha, ogrlica, ukrasa za bor, remena, košara i pri tome se može biti jako kreativan.

U izradi novih predmeta od starih majica iskušali su se tijekom prosinca učenici 2. a razreda na satu poznavanja robe, uz pomoć nastavnice Ivane Štiglić. Bili su jako uspješni.  Cilj ove radionice nije bio samo pokazati kako se od starog može dobiti nešto novo nego i razvijanje ekološke svijesti  i poticanje učenika na pravilno zbrinjavanje otpada. Učenici su donijeli svoje stare majice kako bi ih pretvorili u nove predmete, u našem slučaju podmetače za lonce. Jedni su rezali majice u trakice dok su  drugi  te trakice povezivali vezanjem čvorića ili postupkom tkanja. Bez obzira na koji način radili učenici su pokazali svoju kreativnost, ali i strpljivost jer je trebalo napraviti jako puno trakica i čvorića i puno puta provući trakicu ispod ili iznad niti  osnove kako bi dobili svoje proizvode. Ostaci majica nisu bačeni u miješani otpad nego u spremnik za otpadni tekstil kako bi se i ti ostaci mogli pravilno zbrinuti.

Cijelu radionicu u učionici je vladala  vesela atmosfera, između ostalog, i zbog osjećaja da radimo nešto korisno i za nas i za naš okoliš.

Ivana Štiglić

Dijelite ovu objavu:
Skip to content