Trgovanje ljudima

Učenici 3. a razreda slušali predavanje o trgovanju ljudima

U okviru preventivnog projekat učenici 3. a razreda izrazili su želju saznati više o trgovanju ljudima. Zanimalo ih je gdje se to događa, kada, kako, tko su trgovci ljudima, tko su žrtve i u kojoj mjeri je prisutno. Na ta i mnoga druga pitanja učenicima je u svom izlaganju 24.ožujka 2022. godine odgovorila je Barbara Vukalović, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske.
Policijska službenica je učenicima objasnili da trgovanje ljudima predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava te da su žrtve trgovanja ljudima najčešće osobe iz siromašnijih zemalja koje u potrazi za boljim životom odlaze u ekonomski razvijenije zemlje te mlađe osobe, u najvećem broju slučajeva žene, djeca, a sve češće i muškarci. U tim nastojanjima, nažalost, postaju laka meta trgovaca ljudima. Cilj trgovanja ljudima je stvaranje ilegalnog profita od kojeg zbog njegove globalne rasprostranjenosti nije izuzeta niti jedna država na svijetu. Žrtvama se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava.

Učenicima je savjetovano i da se prilikom ostvarivanja kontakta s poslodavcima raspitaju o njihovim referencama, obave dostupne provjere o poslodavcu, koriste otvorene izvore pri prikupljanju podataka, obave razgovor s poslodavcem oko uvjeta zapošljavanja, zarade, plaćanja i doprinosa, zatraže primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju, da ne dopuste drugim osobama da umjesto njih rješavaju administrativna pitanja glede zapošljavanja, da savladaju osnove stranog jezika u slučaju odlaska u inozemstvo, naprave presliku osobnih dokumenata te da putnu ispravu daju na uvid samo ovlaštenim službenicima.

Vjerujemo da su učenici shvatili što je to trgovanje ljudima i o kakvom se globalnom problemu radi, kakve su njegove posljedice i kako se od njega zaštiti te se nadamo da se neće imati prilike susretati s tim problemom.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content