Terapijski pas u školi

Dolazak Lune izazvao je pravo veselje i bujicu pozitivnih emocija među učenicima

Nije tajna da su životinje zdrave za ljude. Još u 18. stoljeću redovnici u jednom manastiru u Yorku oslanjali su se podjednako na molitve i na životinje u pokušaju rješavanja psihičkih problema. Ti pozitivni rezultati potvrđeni su kasnije u mnogobrojnim studijama.
Životinje mogu biti istinski čudotvorci, što potvrđuje dugačak popis njihovih terapeutskih učinaka na ljude.
Istraživanja kažu da posjedovanje kućnog ljubimca smanjuje stres, a time i vjerojatnost pojave neke bolesti. Psi svoje vlasnike tjeraju na kretanje. Životinje mogu pomoći da se djeca nauče odgovornosti. kažu da su ponekad za neke mentalne i fizičke probleme bolji terapeuti od ljudi. Osim toga, psi su odlični motivatori.
Upravo zbog takvog djelovanja psa na čovjeka u našu školu pozvana je prekrasna labradorica Luna, terapijski pas. Luna je u našu školu stigla 2. ožujka 2022. sa svojom vlasnicom Natašom Brekalo koja ima i položen ispit za vođenje terapijskog psa pri Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet Zagreb.
Nakon što nas je Luna sve razveselila po školskim hodnicima, boravak je nastavila u 2. b razredu koji je imao prilike uživati u Luninom društvu, čuti koja je uloga Lune i drugih terapijskih pasa, što oni sve mogu i kako pas uopće postaje terapijski pas, a naravno ponovili smo i pravila ponašanja prema psima. Naravno da je Luna donijela neku pozitivnu energiju, pregršt smijeha, izmamila osmjeh i onima najtužnijima i značajno podigla raspoloženje u razredu. Osim toga, Luna je uspješno izmamila i keksiće od učenika. Posjetila je i ravnateljicu koja ju je dočekala s poslasticom. Nadamo se da je i Luna uživala kao i naši učenici.
Ovaj holistički pristup u kojemu se ukazuje na važnost emocionalnih potreba učenika iznimno je važan pa je i ovaj Lunin boravak doprinos tome te se veselimo novim susretima.

Ornela Malogorski i Ivana Štiglić

Dijelite ovu objavu:
Skip to content