Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjesni važnosti mentalnog zdravlja često o njemu govorimo i ukazujemo na brigu o njemu. I ove godine smo razgovorima i prigodnim panoima obilježili 10. 10. Svjetski dan mentalnog zdravlja. Učenicama 3. b razreda pridružili su se učenici 3. a, a sve je začinjeno s puno smijeha. Sve je organizirala i koordinirala pedagoginja Ornela Malogorski.

Bila je to prilika da svi zajedno razmislimo o tome što je zapravo mentalno zdravlje, kako se nosimo s izazovima vremena u kojemu živimo, kako možemo pomoći samo sebi, ali i jedni drugima. Prisjetili smo se i definicije Svjetske zdravstvene organizacije koja je mentalno zdravlje definirala kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici (WHO; 2001). Posebno sam naglasili da dobro mentalno zdravlje ne znači odsustvo neugodnih emocija poput ljutnje, tuge i slično, budući da se svi ponekad susrećemo s raznim teškoćama i stresorima, nego nam ono omogućuje da se uspješno nosimo s tim emocijama koristeći svoje resurse. 

Bila je ovo prilika, iako to često ponavljamo, da naglasimo da postoje razna pogrešna vjerovanja poput toga da su mentalni poremećaji neizlječivi, znak slabosti, da su osobe s mentalnim poremećajima neinteligentne i opasne. Stigma i nerazumijevanje mentalnih poremećaja je raširena, a dovode do veće vjerojatnosti da osoba neće potražiti potrebnu pomoć. Zato je važno govoriti o ovoj temi i poticati mlade, ali i one starije da progovore i potraže pomoć.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content