Svjetski dan hrane, Dani zahvalnosti za plodove zemlje i Dan kruha

Listopad je mjesec kada u našim vrtovima, povrtnjacima i poljima ubiremo plodove kojima su nas podarile biljke o kojima smo brinuli kroz godinu. Upravo zato nije neobično da se u listopadu obilježavaju Svjetski Dan hrane, Dani zahvalnosti za plodove zemlje i Dani kruha.

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada još od 1945. godine kada je  u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta. U posljednje tri godine, zbog sukoba u Ukrajini, pandemije i klimatskih promjena, broj gladnih u svijetu povećao se za 150 milijuna. Procjenjuje se da  trenutno u svijetu gladuje oko 345 milijuna ljudi. Upravo zato jedan od sedamnaest Globalnih ciljeva održivog razvoja (agenda UN 2030) je Cilj br. 2 Iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promovirati održivu poljoprivredu.

Uz Svjetski dan hrane tradicionalno se obilježavaju i Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje, kojima se izražava zahvalnost za kruh i sve plodove zemlje, te podiže svijest o važnosti proizvodnje vlastite hrane, ekološkoj proizvodnji, očuvanju prirode te važnosti zdrave prehrane.

Mi smo, već tradicionalno, obilježili ove dane izložbom plodova u holu škole. Našlo se tu jabuka, krumpira, oraha, kestena, paprika, patlidžana, kukuruza, luka, cikle, mrkve, nekoliko malih i jedna velika tikva. Za postavljanje izložbe zaslužni su učenici 1. a razreda koji su donijeli većinu plodova. Pridružilo im se nekoliko učenika 1. b razreda i učenik 1. c razreda. Učenicima su podrška i pomoć bile nastavnice Ivana Štiglić i Spomenka Bohaček.

Izloženi plodovi privlačili su poglede svojim različitim oblicima, bojama, izgledom i mirisom.  Upravo zato  je svaki dan, također već tradicionalno,  plodova poput jabuka, lješnjaka i oraha,  bilo sve manje i manje na stolu.  Što nas jako veseli!

Ivana Štiglić

Dijelite ovu objavu:
Skip to content