Svečana dodjela certifikata Fit in Deutsch

U prostoru školske knjižnice održana je podjela certifikata Fit in Deutsch A1 koji je osmero naših učenika dobilo zahvaljujući položenom ispitu iz poznavanja njemačkoga jezika u Goethe Institutu u Zagrebu u proljeće ove godine. Iako su certifikati stigli na ljeto, profesorica Mirela Alebić osmislila je malu svečanost za koju je tijekom rujna pripremala skupine učenika s raznim točkama: recitiranje brzalica (učenice 2.b razreda), recitiranje pjesme Johanna Wolfganga von Goethea, Gesang der Geister über den Wassern (učenice 2.b razreda) te pjevanje i sviranje jedne njemačke pjesme, Wise Guys – Es ist nicht immer leicht (učenice 3.a razreda i učenik 3.b). Te su pripreme ujedno i doprinos Europskome danu jezika koji je bio 26. rujna, a zahvaljujući tom datumu uobičajeno je da se prije i poslije njega provode razne aktivnosti kojima se on obilježava.

Na svečanost su pozvani učenici koji bi mogli biti novi kandidati za polaganje ispita pa im je profesorica Alebić na primjerima pokazala zašto je važno i korisno učiti njemački jezik, pogotovo u njihovoj struci za koju upravo poznavanje njemačkoga jezika može biti presudno te neke aktualne oglase za poslove u kojima je velika prednost kandidata upravo poznavanje njemačkoga jezika.

Recitacija Goetheove pjesme poslužila je kao uvod u kratko predstavljanje kulturnog instituta koji nosi ime tog značajnog njemačkog pisca i znanstvenika čija su djela utjecala na čitavu europsku kulturu, kao što i Goethe-Institut svojom prisutnošću u 98 zemalja svijeta promiče njemačku kulturu i jezik te inicira razne projekte i informira javnost o društvenom i političkom životu u Njemačkoj.

Profesorica Valentina Herčeki prezentirala je učenicima kako izgleda sam ispit, od kojih se dijelova sastoji i kako se za njega trebaju pripremati. Polaganjem ispita u Goethe Institutu za prolaz kojega se dobije međunarodno priznati certifikat je upravo pored svjedodžbe razreda i svjedodžbe o završnom radu još jedan vrijedan pisani dokaz kojim naši budući komercijalisti i prodavači mogu ostvariti prednost kod javljanja za posao ispred nekih drugih kandidata koji tako nešto nemaju.

Nakon dodjele certifikata učenicima se obratila i ravnateljica Nataša Vibiral koja je pohvalila i učenike i profesorice za uloženi trud i položeni ispit te ukazala na važnost učenja stranih jezika, ali njemačkoga čak i više nego engleskog. Dokaz tome je i činjenica da su na njezin upit poznaju li učenici nekoga tko radi u Njemačkoj gotovo svi od pedesetak prisutnih podigli ruke, što je ravnateljica i očekivala jer su veze Njemačke, Austrije i Hrvatske duge desetljećima i puno je naših ljudi bilo ili ide raditi u te zemlje, ali isto tako tvrtke iz njih odavno su došle k nama, imaju bezbroj svojih poslovnica te omogućuju našem obrazovanom kadru da zahvaljujući znanju njemačkog jezika ostvare brojne pogodnosti i beneficije pored onih uobičajenih, radnih prava.

Na kraju ove svečane dodjele koja je potrajala cijeli školski sat učenici su na odlasku ponijeli poznate njemačke slatkiše, HARIBO gumene bombone, a većina je prvi puta čula što znači HARIBO: Hans Riegel aus Bonn – ime je to osnivača i grada u kojemu je nastala ova tvrtka čija povijest seže u daleku 1920. godinu.

Mirela Alebić, prof. mentor

Dijelite ovu objavu:
Skip to content