Supervizija u odgoju i obrazovanju

SUDJELOVANJE NA MEĐUNARODNOJ SUPERVIZIJSKOJ GRUPI s inozemnim partnerima u okviru projekta CoDe – Coaching i supervizija u odgoju i obrazovanju – u organizaciji AZOO.

Ravnateljica Nataša Vibiral i pedagoginja Ornela Malogorski, zajedno s kolegicama Biljanom Balenović iz Medicinske škole Bjelovar te Brankom Biketa Caktaš iz Dječjeg vrtića Ciciban podijelile su svoja iskustva brojnim sudionicima ovog događaja. Zahvaljujući dosadašnjem radu u području supervizije pozvane su od strane više savjetnice za međunarodnu suradnju Renata Ozorlić Dominić, univ. spec. philol. Dio sudionika bio je online, a dio je pratio iz dvorane MZO-a. S nama su u online društvu bili Robert Wallker i Andy Wynne iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Tijekom proteklih godina naši nastavnici su imali priliku sudjelovati u procesu supervizije, ali na žalost ona je još uvijek slabo prisutna i u začecima je u Hrvatskoj. Supervizija predstavlja profesionalni standard i obvezu u zemljama Europske unije za stručnjake koji rade s ljudima (socijalna skrb, odgoj i obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo). Nužnost uvođenja supervizije u naš rad itekako je opravdana jer pomaže u smanjivanju profesionalnog stresa karakterističnog za stručnjake koji rade s ljudima. Naime, zbog složenosti i težine problema, s kojima se svakodnevno susreću, u svojoj praksi stručnjaci u pomažućim profesijama nerijetko u ranoj fazi svoje profesionalne karijere “sagorijevaju” na poslu. Iz tog je razloga supervizija kao metoda refleksije i potpore nužno potrebna metoda profesionalnog razvoja stručnjaka. Pedagoška supervizija je proces unapređivanja školskoga rada, a osnovna svrha je transformacija vlastite prakse s ciljem stvaranja što boljeg okruženja za učenje i poučavanje.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content