Sudjelovanje u Erasmus+ projektu UHSR “Učinkovito vođenje škole za održive promjene”

Ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, Nataša Vibiral, zajedno s kolegicama iz Križevaca i Rijeke pohađala je krajem ožujka strukturirani tečaj u Barceloni, u okviru ERASMUS + projekta Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Članovi UHSR-a prijavili su prošle godine projekt pod nazivom Učinkovito vođenje škole za održive promjene u kojem su planirali mobilnosti u nekoliko EU zemalja na strukturirane tečajeve. Tečajeve su izabrali temeljem potreba svojih ustanova, a u svrhu jačanja kapaciteta ravnatelja za vođenje škola i učeničkih domova u vremenu turbulentnih promjena u društvu kojima smo svjedoci.

Ravnateljice srednjih strukovnih škola iz Križevaca, Bjelovara i Rijeke uočile potrebu usavršavanja u pisanju Erasmus+ projekata u novom EU proračunskom razdoblju (2021.-2027.) i pronašle tečaj u Barceloni. Tečaj pod nazivom The New Erasmus Program 2021-2027: Writing and Managing Successful Projects for your School, trajao je 6 dana, a polaznici su prošli sve novosti vezane uz Erasmus+ i srodne projektne mogućnosti u novom proračunskom razdoblju. Neki su segmenti tečaja uključivali teoretska znanja, a neki praktičnu primjenu novih znanja. Sudionici tečaja su zajednički izradili primjer ekološkog projekta kojeg bi mogla prijaviti njihova škola.

Osim novih vještina koje su stekle na tečaju, ravnateljice su uspostavile i mnoge nove vrijedne kontakte s kolegama iz europskih škola s kojima je u budućnosti moguće ostvariti suradnju u okviru Erasmus ili srodnih projekata. Na tečaju su sudjelovali nastavnici i ravnatelji iz Mađarske, Turske, Bugarske, Grčke i Italije, a radni jezik tečaja bio je Engleski jezik.
Jedan od ciljeva Erasmus + programa je i jačanje zajedničkog europskog identiteta kroz upoznavanje europskih kultura i običaja pa su svi sudionici predstavili svoje škole, sustave obrazovanja, svoje gradove, zemlje i kulturu. Ravnateljica Nataša Vibiral je na tečaju predstavila Komercijalnu i trgovačku školu Bjelovar, Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, sustav strukovnog obrazovanja u RH, kao i aktivnosti koje se provode u školi. Kolege iz ostalih zemalja pokazali su velik interes za suradnju s našom školom pa se nadamo da će se nešto od toga uskoro i ostvariti.

Pohađanje tečaja je primarni cilj, ali u jačanje europskog identiteta svakako možemo uvrstiti upoznavanje gradova i država u kojima se tečaj odvija, pa je u svakom tečaju predviđen i određen broj kulturoloških aktivnosti. Posjetili smo znamenitosti u Barceloni, prekrasnom višemilijunskom gradu koji je metropola Katalonije i koja plijeni svojom ljepotom, otvorenim i srdačnim stanovnicima, čistoćom, kao i organiziranošću koja se vidi na svakom koraku – od prometa do industrije, poljoprivrede, školstva i sporta. U svakom slučaju, od Barcelone i u Barceloni se može mnogo naučiti.

N. Vibiral

Dijelite ovu objavu:
Skip to content