Stvaralaštvo Darinke Bojčić

Pogledajte izložbu: “Darinkina igra s darovima prirode”

Napomena prije gledanja videozapisa: na pametnom telefonu videozapis nije cjelovit; gledajte na računalu!

Darinka Bojčić rođena je 1949. godine u Imsovcu. Gimnaziju završava u Daruvaru, a Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Kao profesorica matematike i nacrtne geometrije radila je u Zagrebu, a potom niz godina u bjelovarskim srednjim školama. U Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar radila je trideset pet godina, sve do umirovljenja 2009. Darinka pronalazi zadovoljstvo i sreću u crtanju, modeliranju, branju ljekovitog bilja, pisanju i stihotvorstvu. Autorica je zbirke poezije za djecu „Koka Kata“, objavljene u Bjelovaru 2019. Svojim crtežima ilustrirala je pjesničke zbirke Katice Kovrlije i Daniele Matijević. U Gradskom muzeju Bjelovar predstavila se samostalnom izložbom crteža 1996. godine.

Gospođa Valerija Mrkobrad, nekadašnja kustosica Gradskog muzeja Bjelovar, o Darinkinim radovima napisala je: Darinka Bojčić nam uz svoju vrlo uspješnu poeziju za djecu predstavlja isto tako zanimljive likovne radove – možemo slobodno reći „srodnike“ svojim pjesmama. Crtežom, tim osnovnim likovnim izričajem „bilježi“ svoja viđenja, imaginacije, gotovo može se reći: ilustracije poezije. Za svoje minijature – skulpture koristi ono što priroda nudi kao „poluproizvod“. Treba imati izvježbano oko i prepoznati (pronaći) u prirodi oblike, koje zatim spretno transformirati u zanimljive i duhovite figurine. S malom intervencijom, dodatkom boje ili kombiniranjem oblika, stvara nešto novo: kamenje koje je priroda u svojoj „radionici“ brusila, svojom umjetničkom imaginacijom ona spaja u zoomorfne oblike. Uz nekoliko poteza kistom da bi se naglasile karakterne osobine, usput poštujući izvornost materijala, nastaju tako duhovite, ali likovno korektne forme.
Nakit koji oblikuje od „darova prirode“, bez pretjerane intervencije, bez koketiranja s kičem, sveprisutnim često na tom području primijenjene umjetnosti. Nije uvijek potrebno nešto blještavo ili skupocjeno da bi bilo lijepo. Na simpatičan i nepretenciozan način ona svoje stvaralaštvo smatra igrom. Radost stvaranja jest privilegija umjetnika. Možemo to i zvati igrom, ali kakav bi nam svijet bio bez te igre?
Promatrajući Darinkine figurine nameće mi se misao (ideja), zašto ne spojiti njezinu poeziju s animacijom (film ili ilustracije) s tim likovno vrijednim (vedrim!) likovima?

Izložbu posvećenu Darinkinoj kreativnosti planirali smo u školskoj knjižnici tijekom ožujka 2020., kao dio programa uz Dan škole, ali smo je zbog situacije s koronavirusom morali odgoditi. Stoga je Mjesec hrvatske knjige izvrsna prigoda da se u virtualnom obliku predstavi kreativni potencijal naše kolegice koja nas neprestano iznenađuje novim ukrasnim predmetima oblikovanima iz materijala koje pronalazi u prirodi. Ovakvom virtualnom izložbom njezino će stvaralaštvo moći upoznati i šira javnost. Želimo joj dobro zdravlje i da zadrži svoju svoju vedrinu, duhovitost i optimizam.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content