Studijsko putovanje na Siciliju

U okviru projekta Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista, predstavnici nositelja projekta Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar sa partnerima boravili su na studijskom putovanju u Palermo.

U okviru projekta Socijalno poduzetništvo-nove kompetencije komercijalista organizirano je studijsko putovanje u Palermo na Siciliju. U Palermu su od 8. do 10. listopada 2015. boravili članovi radne skupine za izradu kurikuluma socijalnog poduzetništva te predstavnici partnera. Sudjelovali su predstavnici nositelja projekta iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, predstavnici partnera: Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Srednja škola Koprivnica, socijalne zadruge Humana Nova iz Čakovca i Pružimo ruke iz Bjelovara te predstavnici Studentskog poduzetničkog inkubatora Sveučilišta u Zagrebu.
Najvažniji razlog što smo za naše studijsko putovanje izabrali Italiju je taj što se upravo prvi oblici socijalnog poduzetništva javljaju kasnih 1980.-ih u Italiji kao odgovor na nezadovoljene potrebe diskriminiranih ljudi, prije svega za uključivanjem na tržište rada.
U Palermu smo posjetili Ekonomski fakultet na kojemu smo slušali predavanja o socijalnom poduzetništvu. Predavanje je za sudionike projekta i studente održao profesor Marko Kolaković sa Ekonomskog fakulteta iz Zagreba, te profesor Marcantonio Ruisi i profesorica Loredana Picciotto iz Palerma. Posjetili smo njihov studentski poduzetnički inkubator gdje je predavanje održao Umberto La Commare, voditelj inkubatora, te socijalnu zadrugu Libera Terra koja se bavi organskim uzgojem, proizvodnjom organskih prehrambenih proizvoda i vina te održivim agroturizmom. Saznali smo više o položaju i načinima razvoja socijalnog poduzetništva u Italiji kao i o funkcioniranju zadruga iz tog područja čiji se rad razvija na imovini konfisciranoj od osuđenih mafijaša (zakonom donesenim 1996. omogućeno je korištenje te imovine neprofitnim organizacijama uz uvjet da doprinose dobrobiti zajednice). Time socijalno osjetljivi projekti dobivaju kapital za start up te se omogućava zapošljavanje socijalno ugroženih osoba.
Čitav projekt financira Europska unija odnosno Europski socijalni fond. Projektom će se izraditi dio kurikuluma za predmet Poduzetništvo u zanimanju komercijalist u trećem i četvrtom razredu s temama vezanim za socijalno poduzetništvo, a eksperimentalno će se provoditi u školama u tri županije obuhvaćene projektom Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj.
Fotografije: Sanja Papić, Ornela Malogorski, Nataša Vibiral, Marko Agreš

Ornela Malogorski, prof.
voditeljica radne skupine za izradu kurikuluma

Dijelite ovu objavu:
Skip to content