“Sretno dijete”

Aktivnosti u projektu Sretno dijete čiji je nositelj Forum za slobodu odgoja

Tijekom, 2020. godine sudjelovali smo u projektu „Sretno dijete: program obrazovanja za socijalni i osobni razvoj djece, mladih i učitelja u sredinama s manje mogućnosti“ koji provodi Forum za slobodu odgoja. Cilj projekta je stvaranje odgojno-obrazovnog okruženja usmjerenog na dobrobit djeteta i socio-emocionalni razvoj i stjecanje znanja potrebnih za poučavanje osobnih i socijalnih kompetencija. Projekt obuhvaća slijedeće aktivnosti: edukacija učitelja i stručnih suradnika; podjela materijala, radionice s učenicima, projekti i inicijative učenica i učenika.
Nakon uvodnih intervjua, održana je edukacija za nastavnike u II. osnovnoj školi Bjelovar na kojoj se govorilo o razvoju i jačanju osobnih i socijalnih kompetencija i jačanju otpornosti, ulozi škole i nastavnika u razvoju slike o sebi, psihološkim potrebama, važnosti emocija, komunikaciji te nužnosti razumijevanja i podrške učenicima u vremenima pandemije. Upoznati smo s nizom istraživanja i meta-analiza koje potkrepljuju pozitivan utjecaj socioemocionalnog učenja na školski uspjeh, ali i tjelesno i mentalno zdravlje, građansku odgovornost itd. Sve informacije i znanja koja smo stekli na ovoj edukaciju iznimno su važna za rad u razredu, posebno u ovim izazovnim vremenima, s naglaskom na nastavu na daljinu.
Tijekom prvog polugodišta kroz svakodnevne susrete s učenicima nastojali smo raditi u skladu sa spoznajama stečenim u ovom projektu. U prosincu su ravnateljica i pedagoginja sudjelovale na sastanku projektnog tima kada se analizirao rad u projektu te iznijele svoja iskustva i opažanja vezana za teme u projektu kao i teme na kojima se radilo s učenicima: podrška i pomoć, briga za mentalno zdravlje i prevencija nasilja.

Školska koordinatorica: Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content