SNEP program u našoj školi

Jedan od znanstveno utemeljenih odnosno evaluiranih preventivnih programa koji se već nekoliko godina provodi u našoj školi je program SNEP – Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program.

Radi se o programu koji je osmislila Ženska soba i namijenjen je učenicima srednjih škola.

Sastoji se od ukupno šest preventivnih radionica (svaka u trajanju od 45 minuta) namijenjenih za učenike/ce od prvog do trećeg razreda srednje škole. Pozitivno mišljenje provedbi ovog programa u školama dali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, a program je recenziran od strane  prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Zagreb i prof. dr. sc. Vesne Bilić s Učiteljskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.

Ovaj projekt je započeo 2018. godine kada je i financiran od strane Europske komisije za područje prevencije i suzbijanja rodno uvjetovanog nasilja i nasilja nad djecom od samog početka u našoj školi provodi pedagoginja Ornela Malogorski koja je educirana za isto te je sudjelovala u dijelu njegova pilotiranja.

Tijekom listopada i studenoga učenici prvih razreda sudjelovali su u radionicama koje se odnose na osnovne informacije o ovoj problematici, definiranju seksualnog nasilja te vrsta i oblika, učestalosti i prisutnosti seksualnog nasilja u Hrvatskoj i svijetu, analizirali su neke predrasude i stereotipe te radili na studiji slučaja. Vrlo su otvoreno raspravljali o mogućim posljedicama i razlozima šutnje osoba koje su doživjele neki oblik seksualnog nasilja.

Učenici su na kraju zaključili kako do sada nikada nisu razgovarali o ovoj temi te smatraju da je itekako potrebno uvrstiti je u buduće rasprave na satovima razrednika.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content