“Ruksak pun kulture” u našoj školi

U Komercijalnoj i trgovačkoj školi 1. lipnja 2023.  održana je radionica Igraj s Kniferom. To je prva od tri radionice koje će se održati u našoj školi sklopu projekta „Ruksak (pun) kulture“ koji provodi Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Lana Skender, profesorica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku sa svojim je studenticama vodila zanimljivu i poučnu radionicu tijekom koje su se učenici 2. a upoznali sa stvaralaštvom Julija Knifera, jednog od najiznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća.

Na početku četverosatne radionice učenici su se kratko upoznali sa stvaralaštvom ovog zanimljivog slikara i osnovnim motivom njegovog stvaralaštva – meandrom. Zamijetili su da se isti pojam javlja i u geografiji, a predstavlja zavojito korito rijeke.

Tijekom radionice izradili smo vlastiti meandar po uzoru na motive Julija Knifera koje smo zatim preslikali na originalne platnene vrećice. Spojli smo sve svoje izrezane meandre i od njih izradili jedan koji smo pokušali iscrtati na način kako je to radio slikar Knifer. S radionice smo otišli bogatiji za platnenu vrećicu koju smo sami izradili, poster koji će ukrašavati našu učionicu i, što je najvažnije, bogatiji radi zajedničkog druženja, igre i znanja koje smo stekli.

Zahvalni smo profesorici Lani Skender i njezinim studentima na ovome iskustvu, a učenicima zahvaljujemo što su bili vrijedni i kreativni.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content