Prvi online književni susret u našoj školi

U Noći knjige učenici slušali poeziju Darinke Bojčić

Ove godine navršava se 500 godina od objave Judite, prvog umjetničkog epa na hrvatskom jeziku, autora Marka Marulića, koji je dovršen u Splitu 22. travnja 1501., a tiskan 1521. godine. Stoga se ovaj datum slavi kao Dan hrvatske knjige. Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježavamo pak 23. travnja, na dan kada su 1616. godine preminuli velikani svjetske književnosti – M. de Cervantes, W. Shakespeare i G. de la Vega. U povodu ova dva značajna datuma u Republici Hrvatskoj 23. travnja slavimo Noć knjige.
Književni susret održavamo na platformi Teams: .

Vlada Republike Hrvatske je na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglasila 2021. godinu proglasila Godinom čitanja jer su okolnosti vezane uz pandemiju dovele do smanjenja mogućnosti održavanja kulturnih događanja uživo. Čitanje je djelatnost koja je svima dostupna, a može značajno utjecati na zadovoljstvo pojedinca i povećanje njegove kvalitete života. Kako pojedinca, tako i društva.
Tema ovogodišnje državne manifestacije Noć knjige bila je Ljekovita moć knjige, kojom se aludira na „snagu pisane riječi i njezinu sposobnost da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje…“ U knjigama tražimo utjehu, ponekad zbog svojih intimnih razloga ili zbog društvenih prilika koje nepovoljno djeluju na nas.
Da je njezina poezija ljekovita, mogli su se uvjeriti učenici i profesori naše škole koji su pratili književni susret s našom profesoricom u miru Darinkom Bojčić. Susret s kolegicom Darom osmislila je, pripremila i vodila knjižničarka Tatjana Kreštan, koja je program i prijavila na službenoj platformi manifestacije Noć knjige. Budući da nam epidemiološka situacija nije bila naklonjena ove školske godine da bismo organizirali književne susrete uživo u knjižnici, upriličili smo ga na platformi Teams 23. travnja 2021. u 12.40 sati. O profesorici Darinki Bojčić uvodnu riječ održala je knjižničarka Tatjana Kreštan, koja je učenike naše škole upoznala s njenim životopisom iz kojega su mogli zaključiti o mnogobrojnim interesima i područjima stvaralaštva gošće. Susret je moderirala i pedagoginja Ornela Malogorski koja je predstavila projekt izdavanja Darinkine pjesničke zbirke Koka Kata, koja je 2019. izašla u nakladi Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, Ogranak Bjelovar.
Najzanimljiviji dio uslijedio je kada je autorica govorila svoje stihove na svoj osebujan i zanimljiv način. Svojim neposrednim i toplim obraćanjem uveselila je auditorij mnoštvom duhovitih, veselih i maštovitih rimovanih stihova.
Jednosatnom virtualnom druženju s autoricom prisustvovalo je dvadesetak učenika 3. b i 3. a razreda zajedno sa svojim profesoricama Natalijom Konir Ladović i Andreom Štefanec.
Zahvaljujem pedagoginji Orneli Malogorski na pomoći oko moderiranja književnoga susreta te kolegicama Nataliji Konir Ladović i Andrei Štefanec koje su motivirale učenike za sudjelovanje na književnom susretu.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content