PROVEDBA DEBATNOG MODELA GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA (DMGOO) U NAŠOJ ŠKOLI

Hrvatsko debatno društvo (HDD) je u razdoblju od 29. kolovoza do 1. rujna 2022. godine obavilo trening i mentorski proces za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja, na kojem je sudjelovala nastavnica Ivanka Jareb.

Debatni model građanskog odgoja i obrazovanja u sklopu projekta „Demokratsko procijepljenje“ – trening

Trening se provodi  u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje” koji Hrvatsko debatno društvo provodi u partnerstvu s Udrugom gradova RH, Udrugom hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Fondacijom Fundatum. Projekt je sufinanciran u iznosu od 140.000 EUR u sklopu financijskih podrška Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Sudionici treninga upoznati su s planiranim  tokom  projekta, usvojili su znanja iz područja  osnove debate – argumentacija, pobijanja, kritičkog razmišljanja i samim pojmom – Deliberacija u kontekstu građanskog odgoja i obrazovanja.

Trening se sastoji od tri faze i u konkretnom slučaju je namijenjen nastavnicima srednjih škola i edukatorima neformalog obrazovanja s područja rada s mladima u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Cilj sudjelovanja u projektu je osnažiti sudionike (nastavnike) za provedbu debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja i time omogućiti mladima da sudjeluju u rješavanju problema na koje svaki dan nailaze u svojim zajednicama i kroz taj proces pokazati što znači život u demokraciji i što sve treba znati za uspješno funkcioniranje građanskog društva.

Tijek projekta

Prvi obvezni modul u trajanju od 12 sati održan je online, dok završni (opcionalni) zajednički modul od 6 dana uživo okuplja sve sudionike (ljeto 2023.)

 Između 2 treninga slijedi mentorski proces pri provedbi debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja i obuhvaća kontinuirani rad s učenicima. Grupa od 6 trenera HDD-a pružat će online i uživo mentoriranje i potporu educiranim nastavnicima kako bi osigurali kvalitetu i pomogli održavanju aktivnosti. Planirano je da svaku školu i zajednicu u kojoj je u sklopu projekta započela provedba DMGOO-a treneri HDD-a posjete jednom kvartalno kako bi pružili potporu izvoditeljima na terenu. Svaki će izvoditelj istovremeno moći neometano komunicirati s trenerima putem online servisa ZOOM.

Vezano uz provedbu projekta dogovorena je suradnja s učenicima i nastavnicima Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar te se nadamo  povezivanju s drugim Školama uključenim u ovaj projekt.

Naša prva  aktivnost  u šk.god. 2022./2023. je započeti s radom debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja (DMGOO) u svojoj zajednici.

DMGOO uključuje okupljanje učenika škole u debatne klubove u kojima raspravljaju o ključnim temama povezanim uz demokratsku kulturu, građansku svijest, interkulturni dijalog, prihvaćanje i uvažavanje drugačijeg te građanski angažman. Ishod rada u debatnim klubovima je priprema učeničke deliberacije vezano uz problem koji su uočili kroz rad u klubu.

O učeničkoj deliberaciji slijedi više u sljedećoj objavi.

Pozivamo sve zainteresirane učenike i nastavnike, kao i članove stručne službe naše škole, da se uključe u rad školskoga debatnog kluba i provedbu debatnoga modela GOO-a u šk. god. 2022./2023.!

Dijelite ovu objavu:
Skip to content