Održana promocija 17. Ljetopisa

Svečana promocija 17. Ljetopisa Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar održana je u prigodi zatvaranja ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige 15. studenoga 2023. U školskoj knjižnici okupili su se učenici, nastavnici, bivši djelatnici škole, gosti i predstavnici bjelovarskih medija na predstavljanju najvažnije publikacije naše škole.

Publikaciju je predstavio ravnatelj Tehničke škole Bjelovar, Dario Malogorski koji je dugi niz godina bio zaposlen u našoj školi. Sada s malim odmakom i posve objektivno opisao je 17. broj Ljetopisa, opisujući njegovu strukturu i sadržaj. Sve nazočne upoznao je s mnogobrojnim detaljima koje je iščitao iz publikacije i zainteresirao ih za prelistavanje i čitanje publikacije. Posebno je istaknuo velik broj fotografija koje prate članke i velik trud i upornost kojom se nastoje pobrojati glavne aktivnosti u jednoj školskoj godini. Izdvojio je i nekoliko članaka koji su se istaknuli svojim sadržajem ili zanimljivošću.

Iz perspektive urednika svoj osvrt na Ljetopis dala je knjižničarka Tatjana Kreštan, koja je istaknula motive kojima se vodi uredništvo, a to je želja da se ostavi trajan, materijalan dokaz o radu škole, bilješke o jednom vremenu koje će se čitati u budućnosti. Želja je ostaviti svoj trag, opisati što se u školi radilo, u što se vjerovalo, kakvi su bili odgojni ideali, kako su se odgajale mlade generacije. Istaknula je kako smatra da će vrijednost ove publikacije protokom vremena samo rasti, povećavati se.

Kao glavna i odgovorna urednica rad na publikaciji opisala je i ravnateljica Nataša Vibiral. Istaknula je brojne detalje koji prate uređivanje ovako opsežne publikacije od 180 stranica. Upoznala je nazočne sa složenošću postupka lekture i korekture, izbora fotografija uz pojedine članke, važnosti dokumentiranja aktivnosti riječju i slikom te financijskim sredstvima potrebnim za izdavanje raskošnijeg, tvrdo ukoričenog izdanja. Učenicima je poručila kako će prolaskom vremena uvidjeti pravu vrijednost Ljetopisa, koji će ih trajno podsjećati na mladost i dane provedene u ovoj školi. Na kraju je pohvalila pedagoginju Ornelu Malogorski kao autoricu najvećeg broja članaka te izrazila zahvalnost grafičkom uredniku, gospodinu Danijelu Ružiću s kojim škola uspješno surađuje već sedamnaest godina.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, kvartet rogova u sastavu: Elizabeth Aria Cone, Maksim Radanec, Dorian Ćuić i Rea Prišlin, pod vodstvom profesora Ivana Oškere. Izveli su skladbu Aleksandra Mitjušina Drugi concertino za kvartet rogova, prvi stavak Maestoso te skladbu Florijana Janežića The Battle of Stirling Bridge. 

Monolog na kajkavskom narječju poslužio je kao inspiracija za promišljanje o prošlosti i budućnosti, a učenica Lana Ivana Krčma dopunila ga je svojim autorskim tekstom na štokavskom narječju. Monolog su izveli Lana Ivana Krčma i Mateo Milošević iz 3. b, a pripremala ih je profesorica Andrea Štefanec.

Članovi dramske grupe Katja Davinić, Leona Broz i Josip-Ivan Perić (4. b) govorili su o svojim iskustvima školovanja i o aktivnostima učenika koje su prikazane u Ljetopisu. Zanimljiv recital izvela je mješovita skupina učenika, a nastupili su: Jakov Šilarić i Juraj Fadljević iz 3. a, Klara Kos, Martina Djuranić i Emily Tomažin iz 4. a te Katja Davinić, Leona Broz i Josip-Ivan Perić iz 4. b. Pripremila ih je profesorica Nikolina Marinić.

Profesorica Mirela Alebić s učenicima je pripremala glazbene točke. Sabina Šamec iz 1. a izvela je pjesmu uz gitarsku pratnju Ivana Gabriela Turčića. Mješoviti zbor uz pratnju na gitari otpjevao je dvije pjesme, a nastupili su: Ema Perić, Antonija Bencek i Klara Lukarić iz 2. a, Antonia Jozić, Helena Pintarić, Katica Pehnec, Lucija Tunić i Vanessa Jambreković iz 3. a te Mateo Milošević i Ivan Gabrijel Turčić iz 3. b razreda.

Konferansu je oblikovao profesor Tomislav Cug i pripremao učenike. Program su vodili Martina Djuranić i Tibor Slobodnjak iz 4. a.

Darove za goste, paketiće čipsa od jabuke pripremala je Učenička zadruga „COOL-kolektiva” pod vodstvom profesorica Ivane Štiglić i Spomenke Bohaček. Prostor knjižnice ukrasile su i ove godine slike naše umirovljene profesorice Gordane Petak, koje su pridonijele toplini ugođaja.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u organizaciji priredbe, a gostima na dolasku.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content