Projekt “I moj glas je bitan!” 2021.

Projekt “I MOJ GLAS JE BITAN” u našoj školi

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nositelj je projekta „I moj glas je bitan!“, u koji se uključila i naša škola. Projekt je namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola koji 2021. godine postaju punoljetni i time po prvi puta stječu pravo i odgovornost pristupiti biračkim mjestima.
Cilj projekta je upoznati mlade birače s vrstama izbora koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom kako iskoristiti svoje aktivno i pasivno biračko pravo. Kako su naši učenici već upoznati s temom izbora, koje smo obradili na satima Politike i gospodarstva, nadam se kako ih sudjelovanje u ovom projektu još dodatno potaknulo na izlazak na prve predstojeće izbore – lokalne izbori u svibnju 2021. te da će prekinuti zabrinjavajući trend sve manjeg izlaska na birališta.
Učenici 4. a su 10. 2. 2021. i 4. b 9. 3. 2021. razreda sa zanimanjem pratili zanimljivo i poticajno izlaganje gospodina Slavena Hojskog iz DIP-a. Kolegica Mirela Alebić i ja organizirale smo online sat putem Zoom aplikacije kako zbog dobro nam poznatih epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati fizički dolazak predstavnika DIP-a u školu. Učenici su nakon predavanja ispunili anketu o navedenoj temi. Time smo im omogućili i razvoj socijalnih i građanskih kompetencija koje odrađujemo međupredmetno kao dio Građanskog odgoja i obrazovanja – prihvatiti svoju aktivnu ulogu u društvu i shvatiti važnost sudjelovanja u kreiranju predstavničkih i izvršnih tijela vlasti, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.
Veselimo se i budućoj suradnji sa DIP-om u nadi kako će iduće školske godine biti moguće odraditi i planirani dio – fizički pokazati učenicima izgled izbornog mjesta, glasački listić, kutije sa glasačkim listićima i sam postupak izbora.


Mihaela Polančec, dipl. politolog

Dijelite ovu objavu:
Skip to content