„Priča o Vukovaru“

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar ove je godine na poseban
način obilježila Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Dan uoči obljetnice stradavanja, 17. 11. 2023. godine učenici su održali svečanost „Priča o
Vukovaru” , kojom su odali počast svim žrtvama, svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da danas živimo u slobodi i miru.
Svečanost je organizirala nastavnica povijesti Jasmina Krznarić-Smok uz suradnju svojih učenika Komercijalne i trgovačke škole.
Naša je škola ugostila danas nama posebne goste koji su ovu svečanost učinili još posebnijom, to su:
Željko Nesek, predsjednik UHBL PTSP Grada Bjelovara.
Mirko Lovrić, PTSP Grad Bjelovar.
Dražen Rovišćanec, PTSP Grad Bjelovar.
Naši branitelji upoznali su učenike o svojim ratnim danima i događajima pričajući im iz svog vlastitog iskustva. Naši su gosti izvor žive riječi i pravi svjedoci rata.
Cilj današnjeg predavanja bilo je promicanje vrijednosti Domovinskog rata, čuvanje uspomene na sve žrtve rata, na sve branitelje, educiranje mladih koji se u to doba još nisu niti rodili, razvijanje
senzibiliteta djece i mladih prema stradalima i svijesti da je rat najgora moguća pojava koja ne bira ni mjesto, ni vrijeme, ni žrtve.
Učenici 1. a i 1. b razreda čitali su pjesme Vukovarke, Željke Mitrović-Jurić, svima poznatije kao „Djevojčice u plavom kaputiću“, koja je svoje djetinjstvo provela u izgnanstvu iz svog rodnog grada.
U sjećanje na Željkino prekinuto djetinjstvo, učenici su čitali njezina ratna sjećanja koja ne bi trebalo doživjeti niti jedno dijete.

Učenici su našim gostima postavljali zanimljiva pitanja vezana uz njihova ratna iskustva. Neki su nas od odgovora rastužili, a neki i nasmijali.
Učenici su tako iz prve ruke mogli čuti ratne priče naših branitelja, a kako bi što bolje upoznali nedavnu povijest svoje države koja se rađala u krvi.
Svake godine prolaze, odrastaju nove generacije, lijepe slike zamjenjuju ružne, a mi nastavnici i naši branitelji učimo naše učenike koliko su mir i sloboda dragocjeni, a svaki život vrijedan.
Program je završio glazbenim nastupom učenika naše škole.
Ivan Gabrijel Turčić na gitari i Mateo Milošević, učenici 3. b razreda odsvirali su i uz pratnju svih ostalih učenika otpjevali pjesme Stoji grad i Ne dirajte mi ravnicu.
Svečanost je završila porukama mira i vjerovanja da će naši učenici, naša mladost i budućnost odrasti u ljude koji će živjeti s najvećim ljudskim vrijednostima i da će ih ljubav prema domovini voditi kroz
daljnji život.


Jasmina Krznarić-Smok, prof.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content