Preventivni projekt “Budi svoj”

Preventivni programi redovito se provode u našoj školi. Jedan od programa koji provodimo kontinuirano od 2014. godine je projekt BUDI SVOJ koji su osmislili i  pokrenuli stručnjaci Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s odgojno obrazovnim institucijama,  udrugom BUDEM i Klubom liječenih alkoholičara, a uz podršku Bjelovarsko-bilogorske županije i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

U fokusu je usmjerenost na zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti s ciljem poboljšanja kvalitete života, usvajanja zdravih i konstruktivnih stilova života, aktivnog mijenjanja štetnih stavova i navika te podizanja razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja.

Psihoedukativne radionice i predavanja stručnjaka (pedagog, psiholog, psihijatar) održavaju se u svim prvim razredima te s roditeljima učenika prvih razreda.

Ove godine provedbu smo započeli 17. listopada u 1. c razredu naše škole, a nastavljamo tijekom tjedna u ostalim prvim razredima. 

Prve radionice posvećene vlastitim izborima, ponašanjima,  osjećajima i mislima koje utječu na naša prihvatljiva ili neprihvatljiva ponašanja, posljedice koje nose sa sobom i sl. vodi psihologinja Renata Hunjadi Brzović. Dio  radionica  u okviru projekta će provesti pedagoginja Ornela Malogorski koja će s učenicima raditi na načinima zadovoljavanja potreba, posebno psiholoških, jačanju slike o sebi, osvještavanju načina kako se oduprijeti nagovorima i slično. Predstavnice udruge BUDEM provest će fokus grupu kako bismo saznali više o tome što učenici i učenice misle o ovisnostima danas.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content