Obilježili smo Svjetski i Europski tjedna novca 2023. godine

Tjedan novca obilježava se od 2012. godine s namjerom podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja odraslih, djece i mladih s ciljem donošenja informiranih financijskih odluka i postizanje financijske dobrobiti i otpornosti.

Naša škola je u školskoj godini 2021./22. uvela fakultativan predmet Financijska pismenost kako bi informirali učenike o pravima potrošača, novcu, bankovnim računima, karticama, online plaćanju i sigurnosti vezanoj uz razne financijske zloupotrebe, štednji, upravljanju vlastitim proračunom i drugim aktualnim financijskim temama.

Ove godine su učenici polaznici Financijske pismenosti izradili letke na temu novca, bankovnih računa, kartica i sigurnosti u online plaćanju, inflaciji i euru od kojih smo načinili prezentaciju koja je projicirana u našem holu nekoliko dana tijekom Tjedna novca.

24. 3. 2023. naš mali tim financijaša posjetio je Erste bank d.d. u Bjelovaru gdje smo upoznati s poviješću banke, njenim uslugama posebno namijenjenim mladima od 16. godine na dalje, o vrstama štednje, bankovnim računima i karticama, digitalnom bankarstvu. Zahvaljujemo gđi Slađani Coha na gostoprimstvu i poklonima koji će nas podsjećati na ovaj posjet.

Predstavnica Zagrebačke banke d.d. došla je u našu knjižnicu 4. travnja 2023. godine održati informativno predavanje o povijesti bankarstva i novca, o novčanicama, karticama, kreditima, štednji i važnosti određivanja cilja štednje, ulozi banke u slučaju financijske prijevare putem interneta i drugim zanimljivim temama. Na pitanja su aktivno odgovarali učenici 1. b razreda i 9 učenika iz 1. a razreda i tom prilikom su pokazali da im financijska pismenost nije strana što je vrlo pohvalno i obećavajuće za njihovu financijsku budućnost. Hvala gđi Alemki Golić što je izdvojila svoje vrijeme i posjetila nas te nam darovala zanimljive poklone.

Nadamo se da će prvim razredima ovo biti i mali poticaj da se odluče iduće školske godine upisati Financijsku pismenost kao fakultativan predmet.

Članak pripremila:

Sanja Papić

Dijelite ovu objavu:
Skip to content