Povratak s Erasmus+ mobilnosti iz Irske

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar kao nositelj akreditacije Erasmus+ projekta 2022-1-HR01-KA121-VET 00059843 i provodi svoj projekt „2u1 zajedno u Irsku“  drugu godinu za redom u kojemu sudjeluju učenici smjera  komercijalist i prodavač. Ove godine mobilnost učenika realizirana je u nešto većem broju, na put polaze dva sada već iskusna nastavnika i 16 učenika, a svi su odabrani putem javnog natječaja. Destinacija Dublin, Irska.

Pripreme za provedbu mobilnosti te za put i rad u Irskoj priprema i provodi sada već iskusni školski Erasmus+ tim u periodu od listopada 2022. do svibnja 2023. Sama provedba mobilnosti učenika naše škole krenula je 22. travnja 2023. u ranojutarnjim satima ispred naše škole. Putovanje do Irske, točnije Braya, započinje ispred naše škole vožnjom autobusom do zračne luke u Zagrebu, a dalje avionom do Dublina uz presjedanje u Frankfurtu. Predaja prtljage, sigurnosne provjere i sve ostale carinske formalnosti ove godine olakšane su ulaskom Hrvatske u šengenski prostor. Prvi puta pogled kroz prozor aviona, buđenje glavnog  grada u zoru, prekrasni su prizori na putu. Bočica vode i čokolada podijeljeni su u avionu i  evo nas već u Frankfurtu. Dolazak u kišni Dublin oko podneva, te nakon pedesetak minuta vožnje smo u Newtownu i  Greystonesu gdje nas dočekuju domaćini. Sljedeći dan kreće obilazak Dublina, naravno krećemo iz Braya,  i opet nam je  vozač autobusa ujedno i turistički vodič te nam detaljno govori o svim glavnim znamenitostima Dublina i Irske. A kako nazad?  Nastavnici podsjećaju učenike na provedene pripreme, ponavljaju kako se služiti sa kartama (onima na mobitelu) te kako platiti javni prijevoz kojim se učenici vraćaju u Bray, Newtown i  Greystones.

Radni tjedan počinje odlaskom na naša radna mjesta, okupljamo se na kolodvoru i krećemo, naravno sve uz pratnju nastavnika.  Komercijalisti ostaju u Brayu, a prodavači idu u Dun Laoghaire i Blackrock. Nakon odrađenog prvog radnog dana povratak ka domaćinima.

Dani i putovanja  postaju rutina za naše učenike, a za zadatke koje izvršavaju stižu samo pohvale od strane mentora Iraca. Tjedan brzo prolazi i za nedjelju je organiziran jednodnevni izlet na zapadnu obalu Irske i posjet nacionalnom parku Cliffs of Moher, Wild Atlantic Wayu i gradu Galwayu na zapadnoj obali Irske. Drugi radni tjedan obilježen je i malim problemima. Neki od nas su gubili pa pronalazili osobne dokumente, a bilo je i hitnih večernjih posjeta liječnicima. Za zadnji radni dan učenici su pripremili prezentacije  na engleskom jeziku.

Željno očekivan povratni let nije prošao bez problema, avion iz Dublina za Frankfurt kasnio je  pa smo propustili planirani povratni let za Zagreb. Eto, imali smo prilike i neplanirano prespavati u Frankfurtu pa se drugi dan vratiti u Zagreb. Naravno svi smo sretni, veseli te puni novih iskustava. A iduće godine, opet Irska ili možda neka nova destinacija?

Autori teksta nastavnici: Dario Elijaš i Jurica Korade

Dijelite ovu objavu:
Skip to content