POKRENI PROMJENU

Važno nam je što učenici govore, što im je važno i koji su njihovi prijedlozi. Projekt Pokreni promjenu prilika je da se glas učenika čuje, te da učenici iniciraju i pokreću promjene u našoj školi.

Često čujemo da je glas učenika važan, da želimo čuti njihovo mišljenje. Čujemo li ih zaista? Znamo li što je njima važno? Što oni žele? Kako oni vide školu? Koliko ih zaista uvažavamo? Ta i mnoga slična pitanja iskristalizirala su nam se zahvaljujući sudjelovanju u projektu Pokreni promjenu (Start the Change) čiji je koordinator za Republiku Hrvatsku Forum za slobodu odgoja, a partneri su iz Sjeverne Makedonije i Portugala. Projekt se provodi u sklopu programa Erasmus+ K3 aktivnosti i traje tri godine,
Prvo su održani treninzi za školske projektne timove škola sudionica projekta u Zagrebu, pa u Mariji Bistrici te ponovo u Zagrebu. Zatim su učenici sudjelovali u fokus grupama te je izrađena analiza učeničkih stavova i objavljena publikacija Glas učenika koja je komparativna te uključuje i stavove učenika iz drugih zemalja. Upravo stavovi učenika koji su iznimno dragocjeni poslužili su za daljnje istraživanje o tome što bi učenici željeli da se promijeni u njihovoj školi. U Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar učenici su posebno pohvalili otvorenost škole, puno različitih aktivnosti i mogućnosti da učenici sudjeluju u njima. Istaknuli su nedostatak učeničke participativnosti te osjećaj da ih se premalo pita i da se premalo uvažava njihovo mišljenje. Mišljenja su da tu ima prostora za unaprjeđenje. Vođen navedenim projektni tim škole, uz podršku Foruma, dodatno je ispitao učenike što žele, podaci su obrađeni i prezentirani svim učenicima kroz satove razrednika. Učenici su osmislili kratkoročne i dugoročne projekte. U kratkoročnima su željeli ukazati na problem pušenja te na bolju vidljivost Vijeća učenika. Brzo su prionuli poslu, izraditi panoe i plakate s osnovnih informacijama, razgovarali s vršnjacima te ukazivali na štetnost pušenja. Akcija je urodila prvim rezultatima te se broj pušača na nedozvoljenom mjestu na ulazu u školu znatno smanjio. Dugoročni projekt „Boje su u nama“ obuhvaća uređenje škole po mjeri učenika. Učenici su istaknuli potrebu novih i prilagodbu postojećih sjedećih mjesta na hodnicima škole te uklanjanje ormarića koje ionako ne koriste, postavljanje aparata s toplim napitcima, bojanje nekih zidova, ali i učionicu na otvorenom te uvođenje predmeta financijska pismenost. Upravo na tome se radi i neke su ideje već realizirane ili je realizacija u tijeku.
Ono što nam se čini najvažnije je upravo poticanje učenika da iskažu svoje stavove i prijedloge te da aktivno sudjeluju u njihovoj realizaciji ili da bolje upoznaju procedure i načine rješavanje određenih situacija. Projekt se nastavlja, pred nama je i uvrštavanje određenih aktivnosti u školski kurikulum provedba daljnjih istraživanja kojima ćemo pratiti odvijanje projekta i viđenja učenika, ali i edukacije nastavnika i roditelja.
U tijeku je velika anketa u okviru samovrjednovanja u kojoj sudjeluju učenice/i, nastavnice/i i roditelji. Nadamo se brzom povratku na staro te mogućnosti da ponovo uređujemo našu školu.
O projektu možete čitati i na stranici https://www.startthechange.eu/

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content