Pokrećemo promjene učeći i usavršavajući se!

Sudjelovanje u projektu Pokreni promjenu čiji je nositelj Forum za slobodu odgoja potiče nas na kontinuiran rad na sebi i slušanje glasa učenika/ca!

Da je rad Foruma za slobodu odgoja podređen dobrobiti učenika i učenica već odavno znamo. Kako bismo mladima omogućili da ostvare svoje obrazovne ciljeve i razviju svoje potencijale važni su kompetentni i dobro educirani nastavnici i nastavnice, spremni se nositi s izazovima vremena u kojemu živimo.
Tijekom ove, iznimno neizvjesne školske 2020. /21. godine u kojoj smo se svi susretali s brojnim izazovima, nismo odustajali. Tim Foruma za slobodu odgoja nastavio nas je neumorno poticati, pružati podršku, dijeleći s nama neka nova znanja, neku novu snagu i energiju. Petnaestak pedagoških radnika i radnica iz 5 hrvatskih škola (Osnovna škola Ivan Meštrović Zagreb, Srednja škola Dugo Selo, Upravna škola Zagreb, Škola za medicinske sestre Vrapče i Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar) krenulo je u avanturu provedbe projekta Pokreni promjenu (https://www.startthechange.eu/) te vrijedno učilo i razmjenjivalo iskustva, ideje i spoznaje. Radi se o međunarodnom trogodišnjem projektu „Start the Change“ čiji je koordinator za Republiku Hrvatsku Forum za slobodu odgoja, a partnerske organizacije su: Macedonian Civic Education Centre (MCEC), Sjeverna Makedonija i INOVA+, Portugal. Važna je i podrška međunarodnih mreža: Centar mreža za obrazovne politike (NEPC), Hrvatska i SIRIUS (Policy Network On Migrant Education), BELGIJA. Projekt se provodi u sklopu programa Erasmus+ K3 aktivnosti i financiran je od Izvršne agencije EU za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA). Cilj projekta je poticanje aktivnog sudjelovanja učenica i učenika u životu škole i lokalne zajednice te njihovo osnaživanje u području osobnog i socijalnog razvoja, građanskih kompetencija i volontiranja. Upravo za to su potrebni i educirani nastavnici i nastavnice.
Nakon uvodnih sastanaka (uživo i online) poštujući sve epidemiološke mjere okupili smo se 3. do 5. studenoga 2020. godine u Mariji Bistrici gdje smo sudjelovali u prvom modulu edukacijskog programa pod nazivom “POKRENI PROMJENU: ovo je i moja promjena!“. Kroz predavanja i radionice radili smo na temi poticanja i uvažavanja glasa učenika te razmijenili iskustva oko izazova u poticanju njihove autonomije i aktivnog sudjelovanja. U fokusu su bile rasprave o tome koliko je dobra naša škola i kako može biti bolja, koliko zaista naši učenici participiraju u odlukama koje ih se tiču i kako to može bolje, kako upravo poticanjem i podrškom mladih podržavamo i brinemo o njihovom mentalnom zdravlju. Čuli smo i rezultate fokus grupa provedenih u našim školama u kojima su učenici dobili priliku reći što bi bolje i drugačije i koji su nas upravo svojim izjavama podsjetili da je važno više ih slušati i uvažavati. Potvrdili smo i da su znanja učenika i mladih o sadržajima povezanima s građanstvom, ali i njihova društvena angažiranost u Hrvatskoj zaista nedostatni te da je nužno obrazovanje u području građanskog odgoja i obrazovanja i političkoj pismenosti. Iznimno je zanimljivo bilo predavanje o tome kako s mladima razgovarati o kontroverznim temama, koje su to uopće kontroverzne teme i zašto su nam važne.
Uglavnom, svaki susret bio je ohrabrujući i poticajan te smo se s puno entuzijazma našli na nastavku edukacije u Zagrebu 24. 11. 2020. kada smo više govorili o ulozi škole u podršci projektima učenika i učenice. Ponovo smo se podsjetili koliko je važno čuti glas mladih. Korake u planiranju projekata razmatrali smo u Zagrebu na poludnevnoj edukaciju 3. ožujka 2021. godine. Također, analizirali smo naše projektne ideje te slušali o provedbi projekata u doba korone i izazovima koji oni predstavljaju za nas i učenike/ce. Zadnji dio edukacije održan je tijekom travnja također u Zagrebu te smo ova dva dana, 15. i 22. travnja 2021. posvetili smjernicama u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u školama, analizi vlastitih primjera prakse i pronalasku mogućnosti za promjene i unaprjeđenje našega rada. Zadnji susret završili smo slušajući o motivaciji i mentalnom zdravlju. Sve je naravno bilo prožeto s puno dobre energije, podrške i poticaja.
U ovom bogatom ciklusu edukacija u kojemu smo imali prilike sudjelovati slušali smo zaista sjajne predavače i predavačice, od stručnjaka/inja Foruma za slobodu odgoja: Eli Pijaca, Višnja Pavlović, Marina Brkić, Ana Munivrana, zatim istraživača i znanstvenika Marka Kovačića i Nikole Bakete s Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar, psihologinje X. gimnazije Marije Roth te sveučilišne profesorice Nataše Jokić Begić, a i moja malenkost dala je doprinos predstavljajući primjere prakse i nastavne pripreme za temu rodne ravnopravnosti.
Naravno, sve spoznaje paralelno smo prenosili svojim kolegicama i kolegama, izvještavajući ih na našim Nastavničkim vijećima, dijeleći materijale te upoznajući s projektom koji provodimo na školskoj razini, promjenama koje se događaju i glasu učenika do kojeg nam je jako stalo. Očekujući podršku naših radnih kolega i kolegica te željom da zaista svi bolje čujemo glas učenika nastavljamo dalje.

Preporuka:
– publikacije:

– “Glas učenika kao zalog kvalitetne škole”
 https://fso.hr/nasa-nova-publikacija-glas-ucenika-kao-zalog-kvalitetne-skole/
– “Smjernice za ostvarenje rodne ravnopravnosti u školama”
 https://fso.hr/fso-publikacije/smjernice-za-ostvarenje-rodne-ravnopravnosti-u-skolama/
– “I mene se pita”  https://mail.google.com/mail/u/0/#search/mbrkic/FMfcgxwLtkSDhwTtJzJrJltFVSVNTxGb?projector=1&messagePartId=0.1

Više o projektu: https://www.startthechange.eu/

Ornela Malogorski, prof.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content