Otvorena izložba Ivane Barišić Tomšić

Posebno svečano bilo je u školskoj knjižnici 2. ožujka 2023. kada smo otvarali izložbu naše sugrađanke i kolegice Ivane Barišić Tomšić. U nazočnosti autoričinih prijatelja, kolega, učenika, sadašnjih i umirovljenih djelatnika naše škole predstavili smo autoričin novi ciklus „Klinci“.

Glazbeni uvod u događanje bio je u znaku violina. Učenice Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar Dorotea Fleković i Izabela Vida Malčić izvele su dvije kompozicije Bele Bartoka – Mađarsku i Slovačku pjesmu. Pripremila ih je Vanda Novoselec, profesorica savjetnica. Goste je pozdravila knjižničarka Tatjana Kreštan i istaknula nekoliko biografskih podataka o autorici te objasnila ulogu školske knjižnice u njegovanju načela zavičajnosti. Iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Ivanom, zahvalila joj i čestitala na tako impozantnom opusu. O autoričinu ciklusu „Klinci“ govorila je diplomirana povjesničarka umjetnosti, gospođa Sonja Švec Španjol pohvalivši napore naše knjižnice u organizaciji likovnih izložaba koje približavaju svijet umjetnosti mladim ljudima. Autorica slika vlastitu djecu tijekom igre i razonode prikazujući dječje figure bez klasičnog poziranja, što slikama daje živost i neposrednost. Ovi prizori dječje igre svima su bliski i svatko od nas može se s njima poistovjetiti. O slikanju kao jednom potpuno nepredvidljivom procesu govorila je sama autorica, koju fascinira ta mijena stvaralačkog procesa. Izrazila je zadovoljstvo što su ciklus „Klinci“ svi prihvatili kao optimizam i veselje i nada se da će njene slike u svakom promatraču potaknuti neka sjećanja.

Na samom kraju nazočnima se obratila ravnateljica Nataša Vibiral istaknuvši zadovoljstvo što se u školskoj knjižnici priređuju izložbe kvalitetnih umjetnika, odnosno vrijedna likovna ostvarenja. Učenici koji dolaze u knjižnicu imaju priliku uživati u slikama i njegovati osjećaj za lijepo i estetiku. Zahvalila je autorici i proglasila izložbu otvorenom.

Program su vodile učenice 2. a razreda, Helena Pintarić i Melissa Gegić. Pripremala ih je knjižničarka. U publici su bili učenici 2. b i 3. b razreda u pratnji profesorica Spomenke Bohaček i Sonje Đuračić.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli u pripremi i realizaciji svečanosti: spremačicama Veri Pikivači i Mirjani Sokolović, tajnici Marijani Veselski, knjižničarki Zorki Renić, kolegicama Spomenki Bohaček, Sonji Đuračić, Sanji Papić, Etelki Testijan Nemet i Danieli Ivanov Štimac, pedagoginji Orneli Malogorski te ravnateljici Nataši Vibiral. Posebna zahvala Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski Bjelovar te dopisništvu HRT-a Bjelovar.

Izložba se može razgledati do 31. ožujka 2023. u radno vrijeme knjižnice (8 – 19 h)

Dijelite ovu objavu:
Skip to content