Obilježili smo Dan ružičastih majica

Učenici i nastavnici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica i poslali poruku da za nasilje kod nas nema mjesta i jasno rekli SVAKI DAN, NE SAMO DANAS!

Učenici i nastavnici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica i poslali poruku da za nasilje kod nas nema mjesta!
Dan ružičastih majica odnosno, odlukom Hrvatskoga sabora 2017. godine, i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkoga nasilja obilježili smo po deseti putu našoj školi. Ove godine posebno je bio aktivan 4. b razred s razrednicom Mirelom Alebić. Izradili su plakate kojima su svoje školske kolege upozorili na opasnosti nasilja te su učenicima podijelili simbolične “bedževe” koje su s pedagoginjom Ornelom Malogorski pripremili za ovaj dan. Obilježavanju su se pridružili brojni drugi učenici i nastavnici te ravnateljica Nataša Vibiral.
Ovaj dan obilježava se svake godine zadnje srijede u veljači. Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. David Shepherd i Travis Price također su došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima. Obilježavanje ovog dana počelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci.
Naše društvo puno je nasilja koje se itekako odražava na djeci koja tako i sama postaju nasilnici ili doživljavaju nasilje (ili oboje).
Stoga je prevencija vršnjačkog nasilja, a osobito reakcija kada se ono dogodi od ključne važnosti i to svakog dana u godini. Upravo tako su i učenici rekli na plakatu koji su izradili: Svaki dan, ne samo danas!
Danas se nosi ružičasto. A protiv nasilja smo svaki dan jer kod nas nema mjesta za nasilje.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content