Obilježili smo 70.-i rođendan naše škole

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar ove godine obilježava 70 godina rada.

Veliku obljetnicu proslavili smo 14. ožujka svečanom priredbom održanom u  bjelovarskom Domu kulture.

Bila je to prilika da se istakne rad jedne od najstarijih strukovnih škola u Bjelovaru koja odgaja i obrazuje učenike za uspješan život i svijet rada u području trgovine i ekonomije, koja ima viziju djelovati kao moderna europska strukovna škola u kojoj odgovornost za ostvarenje postavljenih ciljeva preuzimaju učenici, svi djelatnici, ali i roditelji te lokalna zajednica.

Bogat program pripremili su učenici i nastavnici kako bi što dostojanstvenije obilježili rođendan i prisjetili se važnosti obrazovanja prodavača i komercijalista, svih učenika i djelatnika koji su dali  doprinos razvoju naše škole.

Iako obrazovanje prodavača u Bjelovaru seže u daleku 1884. godinu  kontinuirano srednjoškolsko obrazovanje prodavača počinje 1953. godine. Sve to dokaz je da trgovina za  Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju uvijek bila važna gospodarska grada. Brojni su prodavači, a kasnije i komercijalisti u našoj školi stjecali znanja i vještine,  a trgovina je i dalje važan segment života i razvoja Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Škola je tijekom povijesti mijenjala ime, a pod imenom Komercijalna i trgovačka škola je od 2008. godine kada je i preselila na današnju lokaciju.

Svečanost je okupila učenike škole, sadašnje i bivše djelatnike, goste iz raznih gradskih i županijskih ustanova, predstavnike Grada i Županije, članove Školskog odbora i Vijeća roditelja, Katehetskog ureda te predstavnike medija.

Voditelji programa su bili učenici 2. b razreda Lana Ivana Krčma, Martina Kopanji, Marija Palatinuš i Dominik Petreković. Pripremale su ih knjižničarka Tatjana Kreštan i profesorica Andrea Štefanec.

Prigodne govore održale su umirovljena profesorica matematike Darinka Bojčić, bivša učenica naše škole Antonia Kristić te ravnateljica Nataša Vibiral.  Sve govornice dotaknule su se  prošlih vremena, iskustava i značaja škole u odgoju i obrazovanju brojnih mladih ljudi  koji su se obrazovali u našoj školi, a dolazili su iz raznih krajeva Hrvatske, podrške koju škola pruža učenicima u pripremi za svijet rada, nastavak obrazovanja i život općenito. Ravnateljica je istaknula postignuća i uspjehe škole danas, kao što je sudjelovanje u brojnim projektima, a posebno Erasmus mobilnostima i posjedovanje Erasmus+ akreditacije u strukovnom školstvo po čemu smo prva škola u županiji koja je to ostvarila.

Program je započeo himnom, a  bio je prožet recitiranjem, plesom, pjesmom i glumom

Hana Bardheci iz 1. a govorila je pjesmu Andriane Škunce, PRIPITOMLJENE RIJEČI, Anja Pogledić iz 1.b pjesmu SUTON Dobriše Cesarića, a Mateo Milošević iz 2. b stihove Božice Jelušić CVETJE JE CVETJE.  Stihove zavičajne autorice Marice Balen interpretirale su Hana Bardheci iz 1. a i Maja Bišćan iz 1. b. Učenike je pripremala profesorica Andrea Štefanec.

Dramska družina izvela je dramsko-scensku igru Atomic,  kojom se plasirala na državnu razinu smotre Lidrano. Učenike je pripremala profesorica Nikolina Marinić. Učenici 2. a, 3. a, 3. b i 4. b razreda: Katja Davinić, Samantha Matanović, Martina Djuranić, Klara Kos, Emily Tomažin, Leona Broz, Josip-Ivan Perić, Sara Dević, Jakov Šilarić, Juraj Fadljević, Domagoj Punčec.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici 1. a, 1. b, 3. c i 4. b koji su pjevali u zboru.

Učenici 1. a, 1. b, 1. c  i 3. c pripremili su plesnu točku, kao i učenici 3. b i 4. b. Za kraj programa učenici 2. a i 2. b također su zapjevali i zasvirali te nazočnima pjesmom uputili optimističnu poruku. Plesni i glazbeni dio s učenicima je pripremala profesorica Mirela Alebić.

Darove za naše goste pripremili su članovi učeničke zadruge COOL-kolektiva pod vodstvom nastavnice Jadranke Rosić, Ivane Štiglić i Spomenke Bohaček.

Prezentaciju o povijesti škole pripremila je pedagoginja Ornela Malogorski koja je kreirala i plakat i pozivnice.

Razmišljajući o ovoj našoj velikoj obljetnici pitamo se, što je to što nas je sve ove godine vuklo i što nas vuče naprijed pa to možemo sročiti  u riječi učiteljice Rite Pierson:
„Svako dijete zaslužuje imati uzor – odraslu osobu koja nikada neće odustati od njega, koja će ga neprestano poticati da dade sve od sebe i zbog koje će se potruditi da postane najbolje što može.“
Ova naša dugogodišnja školska tradicija govori da smo dobri uzori.

Ornela Malogorski, prof.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content