Obilježili smo 6. Dane medijske pismenosti

I ove smo se godine uključili u obilježavanje Dana medijske pismenosti, koji su održani od 24. do 30. travnja 2023. u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku,au suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, stvaranje prilika za medijsko obrazovanje što većeg broja građana, posebice djece i mladih te podrška nastavnicima i odgojiteljima osiguravanjem obrazovnih materijala za razvoj medijske pismenosti.

            Knjižničarka Tatjana Kreštan u školskoj knjižnici održala je dva interaktivna predavanja  iz medijske pismenosti pod nazivom „Selfie fenomen“. Učenici 2. b zajedno s razrednicom Danielom Ivanov Štimac ovo su predavanje slušali i aktivno sudjelovali 25. travnja, dok su učenici 1. a s razrednicom Andreom Štefanec sudjelovali 27. travnja 2023.

U predavanju su mogli saznati mnoštvo činjenica o selfie fenomenu, od porijekla naziva do sociološke, psihološke i umjetničke dimenzije ovog suvremenog fenomena koji je preplavio svijet pojavom pametnih telefona. Osim činjenica koje donose stručni članci i knjige iz područja psihologije i sociologije, izlaganje je bilo obogaćeno stihovima iz svjetske poezije, ulomcima iz književnih djela i antičke mitologije. Učenici su imali priliku uključivati se u razgovor o temi koja je njima bliska jer selfie fotografije izrađuju gotovo svakodnevno. Promišljalo se o korištenju društvenih mreža, komentiranju objava ostalih prijatelja, osjećajima koje bude različiti komentari („lajkovi“), reakcijama na tuđe selfie fotografije. Učenici su iskazivali svoje stavove, navike i razmišljanja. Na kraju su sudjelovali u nagradnoj igri proizašloj iz izlaganja, kojom su utvrdili svoje spoznaje, a usput se i zabavili.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content