Obilježavamo Europski dan jezika

Ususret tjednu u kojemu će se raznim aktivnostima u školama i drugim obrazovnim institucijama obilježavati Europski dan jezika 26. rujna učenici 3. b i 4. b razreda su s profesoricom Mirelom Alebić obilježili taj datum na radionicama.

Učenici 3. b razreda izradili su plakat uz motto „Deutsch im Herzen“ – „Njemački u srcu“ te su olujom ideja popisali riječi na njemačkom jeziku koje su im prve pale na pamet. Učenici 4. b su imali zadatak izvan okvira samog njemačkog jezika te su učenici tražili prijevode 5 univerzalnih pojmova koje su sami izabrali (ljubav, mir, sreća, obitelj, sloboda) na sva 24 službena jezika Europske unije. Upisali su ih na crtež svojih prstiju na papiru u boji te dodali originalne nazive jezika na koji su prevodili.

Cilj ovih radionica bio je pružiti učenicima poticaj za učenje i uspoređivanje jezika te dokaz o jezičnom i kulturnom bogatstvu Europske unije čiji stanovnici mogu graditi mostove jedni prema drugima obostranom razmjenom svojih postignuća i kulture. U toj misiji razmjene važnu ulogu imaju jezici svih nacija na europskom tlu koje ne treba promatrati kroz prizmu brojnosti stanovništva neke zemlje da bi njihov jezik bio zanimljiv za učenje, već tu jezičnu raznolikost treba iskoristiti u svrhu poticanja da se od malih nogu uči što više jezika i da obrazovni sustav svake zemlje uvidi koliki značaj i doprinos mogu pružiti svi narodi kroz svoje pojedince koji prenoseći svoj jezik drugima stvaraju nove tradicije u razumijevanju među narodima, a jedna od tih tradicija je i ovo godišnje obilježavanje Europskog dana jezika.

Mirela Alebić, prof. mentor

Dijelite ovu objavu:
Skip to content