Nova izložba u povodu Svjetskog dana učitelja i Mjeseca hrvatske knjige

Akademski slikar Mato Gereci predstavlja svoje recentno likovno stvaralaštvo na izložbi KRAJOLICI I PORTRETI

U četvrtak 28. listopada 2021. svečano je bilo u školskoj knjižnici. Povod okupljanju učenika i nastavnika bilo je otvorenje izložbe Krajolici i portreti, autora Mate Gerecija iz Garešnice. Mato Gereci rođen je 1957. godine u Garešnici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i dugi niz godina radi kao nastavnik Likovne kulture u Osnovnoj školi Garešnica. Među zavičajnim autorima prepoznat je kao slikar moslavačkih pejzaža, ali Gerecijeve preokupacije sežu dalje i dublje, preko tihobita i prikaza interijera pa sve do slika velikih dimenzija sakralne provenijencije. Na izložbi u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar predstavio je svoje recentno stvaralaštvo u pretežito dvije teme: krajolik i potret/autoportret.
Izložba Mate Gerecija najavljena je u povodu Svjetskog dana učitelja, ali je zbog autorove bolesti odgođena. Upravo stoga što je i sam nastavnik i odgaja mlade ljude da vole umjetnost i grade svoj osjećaj za lijepo, bila je to prigoda da učenici naše škole upoznaju uživo jednog profesionalnog slikara i od njega čuju što je to umjetnost i zašto je važna u čovjekovu životu. Autor je učenicima 3. a razreda približio svoje stvaralaštvo opisujući načine i tehniku rada, odnos prema motivu, slikanju u prirodi, novim temama i pristupima koji ga zaokupljaju i brojnim drugim zanimljivostima. Budući da je izložba otvorena u Mjesecu hrvatske knjige i s obzirom na to da je ova godina proglašena Godinom čitanja, autor je učenicima ispričao što je volio čitati kao maleni dječak, a što ga je zaokupljalo kasnije ili što je čitao tijekom školovanja. Učenicima je preporučio za čitanje domaćeg autora Miru Gavrana govoreći im o njegovu jednostavnom, zanimljivom i duhovitom stilu pisanja. Razgovor s autorom vodila je knjižničarka Tatjana Kreštan, koja je u svoje i u ime službeno odsutne ravnateljice Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, gđe Nataše Vibiral pozdravila sve učenike, nastavnike i goste. Izložbu je službeno otvorio ravnatelj Gradskoga muzeja Bjelovar, g. Milan Pavlović, koji je pohvalio trud naše škole i knjižnice na održavanju kontinuiteta likovnih izložbi i predstavljanju umjetnosti učenicima strukovne škole. U opuštenom razgovoru s autorom učenici su imali još pitanja vezanih uz slikarstvo te se razgovor i ugodno druženje nastavilo sve do kraja sata.
Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji i prisustvovali otvorenju ove izložbe. Pedagoginji Orneli Malogorski hvala na divnim fotografijama, kolegici Ivanki Jareb i 3.a razredu na sudjelovanju na svečanosti otvorenja, domaru Vladimiru te spremačicama Veri i Mirjani na pomoći oko tehničkih detalja, tajnici Marijani Veselski na administrativnim poslovima, a ravnateljici Nataši Vibiral na potpori koju je pružila ovoj kulturnoj manifestaciji. Hvala svim djelatnicima škole koji su doveli svoje učenike na izložbu kako bi izložba ispunila svoju svrhu.

Posebna zahvala djelatnicima Gradskoga muzeja Bjelovar koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i pomogli svojim stručnim znanjem i vještinama. Za grafički dizajn pozivnice zahvaljujemo g. Zoranu Tokiću, a ravnatelju, g. Milanu Pavloviću zahvaljujemo što nas je počastio svojim dolaskom i otvorio izložbu u ime Gradskoga muzeja Bjelovar. Doista cijenimo pomoć koju nam je pružila ova ustanova u kulturi kako bismo realizirali našu kulturnu manifestaciju u školi.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content