Naši učenici sudjelovali na susretu s književnim prevoditeljicama

Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) raspisala je nagradni natječaj za učenike “Ja prevoditelj”. Budući da je ovogodišnja manifestacija posvećena književnim prevoditeljima, bila je to prigoda da se ugoste dvije prevoditeljice, Anda Bukvić Pažin i Ksenija Banović 7. studenoga 2023. na Studijskom odjelu gradske knjižnice.

Učenici naše škole Lana Ivana Krčma (3. b) i Leo Šafran (2. b) svojim su prijevodima književnih tekstova na engleski jezik sudjelovali u ovom natječaju pod vodstvom profesora Jurice Korade. Sudjelovali su na susretu s prevoditeljicama, gdje su mogli saznati puno više o zanimanju i zvanju prevoditelj, ljubavi koju prevoditelji imaju za taj posao te izazovima s kojima se susreću tijekom prevođenja. Gošće su svim nazočnim učenicima u publici toplo preporučile da puno čitaju, a skrenule su im pozornost i na nove naslove za mlade koje su nedavno prevele na hrvatski. Dale su im nekoliko preporuka za čitanje, ali i, govoreći o svom poslu, potaknule ih da više obraćaju pozornost u knjigama na osobe koje su zaslužne za prijevod djela te da uvijek pogledaju tko je prevoditelj. Lana Ivana postavila je pitanje gošćama o svojim dvojbama oko prevođenja te su joj se potrudile iscrpno objasniti.

Lana Ivana i Leo dali su i izjave za bjelovarski portal Klikni.hr o svom iskustvu sudjelovanja u natječaju, a vjerujemo kako im je ovaj susret s prevoditeljicama bio koristan i poticajan za daljnje učenje i prevođenje. Rezultati natječaja bit će objavljeni na samom kraju Mjeseca hrvatske knjige, 15. studenoga 2023. Želimo im puno sreće! U pratnji učenika bila je knjižničarka Tatjana Kreštan.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content