NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA 2021.

Redovito ukazujemo na neprihvatljiva ponašanja, a posebno neprihvatljivost različitih oblika nasilničkih ponašanja

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA, 22. RUJNA

Učenici naše škole pridružili su se obilježavanju ovog datuma kako bi ukazali na neprihvatljivost svih oblika nasilja, a posebno nasilja nad ženama. Učenice 2. b razreda Leona, Antonija i Lorena s pedagoginjom su izradile prigodne panoe s porukama koji su izloženi u predvorju škole.
Podsjećamo da je upravo podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama cilj Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a to uključuje suzbijanje psihičkog, tjelesnog, spolnog i ekonomskog nasilja.
Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.
Nasilje nad ženama prepoznato je kao važan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj te je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona, Obiteljskog zakona, Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji te Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.
Hrvatska je 2012. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Svrha je ove Konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja i promicati ravnopravnost žena i muškaraca.

Nasilje nad ženama predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. O ovom problemu treba javno govoriti, a društvo i institucije koje se njime bave treba poticati na međusobnu bolju suradnju i aktivnost. Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji savjetuje se da potraže pomoć, jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu. Savjetuje se da nasilje prijave: policiji, zdravstvenoj ustanovi, nadležnom centru za socijalnu skrb, državnom odvjetništvu, nevladinoj organizaciji ili pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u suzbijanju nasilja, potrebno je uložiti daljnje napore u tom pravcu.

U našoj školi redovito se obrađuju teme kojima nastojimo podići svijest o položaju žena, važnosti poštivanja i unaprjeđivanja ljudskih prava žena pa će tako biti i ove školske godine.

Od nedavno i Sigurna kuća u Bjelovaru ima svoj telefon na koji se može javiti svatko tko je u potrebi. Na taj besplatni S.O.S. broj 0800 200 033. može se dobiti besplatan savjet.
Besplatne linije otvorene utorkom od 9 do 13 sati i četvrtkom od 16 do 20 sati.

Ornela Malogorski, prof.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content