MIMOHOD POBJEDNIKA – BARUTANA 1991.

29. rujna 2022. proslavili smo Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja i prisjetili se tragičnih događaja koji su prije 31 godinu doveli do oslobođenja našeg grada.

Naša se škola, kao i prijašnjih godina, pridružila svečanom obilježavanju te važne obljetnice.  Protokol je počeo u 8.30 sati u središnjem gradskom parku: otpočeo je himnom, a nastavio se polaganjem vijenaca, čitanjem imena poginulih te govorom koji je održao Stipe Šola, predsjednik UHDDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Ove godine program je uveličao i dolazak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji se prigodnim riječima obratio sudionicima Mimohoda pobjednika. 

Nešto poslije devet sati formirala se kolona u kojoj je do Spomen područja Barutana ponosno koračalo 120 učenika naše škole. U pratnji su bili nastavnici Jurica Korade, Spomenka Bohaček i Mihaela Polančec. Dolaskom na odredište prisustvovali smo komemoraciji za poginule branitelje i koncelebriranoj misi koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. 

Zašto je Barutana važna i što se to u rujnu 1991. na njoj dogodilo? Na području šume Bedenik nalazilo se uoči Domovinskog rata skladište ratne pričuve  Jugoslavenske narodne armije (JNA), itekako važno skladište s tri velika, izdvojena spremišta raznog naoružanja i municije. Budući da pregovori o mirnoj predaji kasarne nisu davali rezultate, a sva tri spremišta bila su pripremljena za lančano miniranje, naši hrabri branitelji nisu imali drugog izbora nego krenuti u akciju. U jutarnjim satima 29. rujna 1991. skupina hrvatskih branitelja pokušala je ući u prostor skladišta sa sjeverne strane. Poginula su trojica, a ostali su se nastavili kretati prema istočnoj strani. Major Milan Tepić, vidjevši kako napreduju naši branitelji, a njegovi vojnici izvlače bijele zastave u znak predaje, u 10 je sati i 43 minute aktivirao minirana skladišta električnim impulsom, no zbog veze koju su hrvatski branitelji presjekli ranije, umjesto tri eksplodiralo je samo jedno, južno skladište. Tako je umjesto 1700 tona eksploziva eksplodiralo nekoliko stotina. Pri eksploziji su stradala još osmorica branitelja koja su se nalazila uz zapadni zid središnjeg skladišta. Od siline eksplozije nastao je krater dubok 12 metara, a širina udara izbrisala je šumu u prvoj zoni udarnog vala u krugu od 60 metara i teško oštetila drugu zonu u krugu od 150 metara. 

Pohvaljujem učenike koji su se dragovoljno javili u ovako velikom broju te unatoč lošim vremenskim uvjetima hodali i pokazali poštovanje prema poginulim braniteljima i civilima te dostojanstveno predstavili našu školu na obilježavanju Dana grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja.

Mihaela Polančec, dipl.politolog

Dijelite ovu objavu:
Skip to content