Metoda Projekt građanin

Županijski  stručni skup iz Građanskog odgoja i obrazovanja u korelaciji s međupredmetnim temama naziva „Metoda Projekt građanin“ održan je 5. prosinca 2023. u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar.

Skup je bio namijenjen svim zainteresiranim nastavnicima, učiteljima i stručnim suradnicima te ravnateljima koji provode aktivnosti i/ili poučavaju Građanski odgoj obrazovanje u osnovnim i srednjim školama.

Sudionici stručnog skupa osposobljavali su se za primjenu, korištenje i razumijevanje metode Projekt građanin u radu s učenicima osnovnih i srednjih škola te za primjenu koraka u provedbi metode Projekt građanin.

Predstavljen je i  sadržaj priručnika za nastavnike Projekt građanin kao i primjer dobre prakse Gimnazije Bjelovar te iskustva sudaca procjenitelja projekata na županijskoj i državnoj razini. U zadnjem dijelu su nastavnici imali priliku osmisliti projekt i razraditi ga kroz predviđene faze.

U Projektu građanin, učenici uočavaju i analiziraju pitanja i probleme s kojima se suočava njihova zajednica (škola, susjedstvo, grad, država). Odabiru jedno od tih pitanja i problema za detaljno istraživanje. Istražuju prednosti i nedostatke pojedine alternativne politike. Nakon što dovrše svoje istraživanje predlažu javnu politiku koja se bavi tim pitanjem ili problemom. Na kraju, izrađuju plan akcije u kojem su detaljno opisani koraci koji se trebaju poduzeti da bi njihov prijedlog javne politike bio usvojen od nadležnih tijela. Tada, na osnovi svojih istraživanja, razred ili projektna skupina izrađuje svoj portfelj.

Projekt građanin je sjajna prilika za istraživački rad, stjecanje brojnih kompetencija učenika te prilika za povezivanje gotovo svih međupredmetnih tema.

Radionice i predavanja održale su voditeljica ŽSV-a Ornela Malogorski, dr. sc. Zdenka Brebrić i profesorica Željka Holjević.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content