Mentalno zdravlje djece i mladih

Sudjelovali smo u organizaciji stručno-znanstvenog skupa Ogranka HPKZ-a Bjelovar “Mentalno zdravlje djece i mladih”

MENTALNO ZDRAVLJE DJECE I MLADIH

Ponosni smo što smo sudjelovali u organizaciji velikog stručno-znanstvenog skupa Ogranka HPKZ-a Bjelovar posvećen mentalnom zdravlju djece i mladih, 29. 11. 2019. u Veleučilištu u Bjelovaru. Na skupu se okupilo više od sto sudionika/ca, odgojno-obrazovnih radnika/ca od predškole do srednje škole, ali i drugih ustanova koje se bave djecom i mladima. Slušali smo vrhunske stručnjake koji su s nama podijelili svoja znanja i iskustva. Veliki interes i činjenica da 20% djece ima poteškoće sa mentalnim zdravljem itekako upućuju na to da briga za mentalno zdravlje mora biti u fokusu cijelog društva.
Pojam i specifičnosti glow djece objasnila nam je doc. dr. sc. Zrinka Puharić, dr. med. sa Veleučilišta u Bjelovaru.
Iznimno korisno predavanje o strahu od škole, njegovim obilježjima, teorijama koje ga opisuju, karakterističnim ponašanjima i načinima pomoći učenicima održala je doc. dr.sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić sa Filozofskog fakulteta Zagreb.
Prof. dr.sc. Nataša Jokić Begić također sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu u predavanju Sve je lako/teško kad si mlad osvrnula se na razvojne promjene, različite smetnje vezane za mentalno zdravlje i kako ih prepoznati, utjecaj socijalnih čimbenika, generacijskih razlika, ukazala je na rezultate znanstvenih istraživanja, a posebno se osvrnula na hrvatsku stvarnost.
U drugom dijelu skupa saznali smo više o mindfulness programima koji su podrška mentalnom zdravlju od doc. dr.sc. Josipe Mihić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.
Samostalni savjetnik za obrazovanje dr.sc. Petar Bezinović predstavio je rezultate istraživanja provedenog u Hrvatskoj vezana za iskustva sa školom i mentalno zdravlje učenika te pri tom istaknuo brojne zabrinjavajuće podatke o stavovima i ponašanjima srednjoškolaca s naglaskom da se o temama socijalnih i emocionalnih kompetencija u školama jako malo govori, a upravo nastavnici u školama trebaju biti ti koji će prepoznati da neka djeca imaju problem.
Stručno-znanstveni skup završio je predavanjem prim. Ljubice Paradžik, dr. med. iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mlade Zagreb (Kukuljevićeva) koja je govorila o nesuicidalnom samoozljeđivanju i suicidalnom ponašanju mladih. Čuli smo dragocjena iskustva iz prakse popraćena rezultatima istraživanjia i relevantnim podacima, ali i upute što učiniti u pojedinim situacijama s kojima se susrećemo u svom radu.
S nama su bile zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, predstavnica BBŽ-a Nikolina Prišćan te ispred naše škole kao suorgranizatora ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Nataša Vibiral, univ. spec. oec.
Za cjeokupnu organizaciju i realizaciju ovoga skupa zaslužan je cijeli programsko-organizacijski odbor na čelu sa predsjednicom Ogranka HPKZ-a Bjelovar Ornelom Malogorski, prof. te članovima mr. sc. Brankom Biketa Caktaš, mr.sc. Zorkom Renić, mr. Zdenkom Brebrić i Darijom Malogorskim, prof, Anamarijom Tuškan, prof, Marijanom Veselski, Dijanom Matoš, prof. i Vojislavom Kranželićem,prof. Hvala Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na financijskoj podršci te svima koji su pomogli.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content