Međužupanijsko vijeće pedagoga u našoj školi

Iako je sjedište Međužupanijskog stručnog vijeća pedagoga srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije u đurđevačkoj Gimnaziji ovoga puta pedagozi su se, okupili u našoj Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar.

Susret je posvećen različitim aspektima mentalnog zdravlja.

Skup je započeo zanimljivim i poticajnim predavanjem naše knjižničarke Tatjane Kreštan, stručne suradnice savjetnice koja se osvrnula na Selfie fenomen. Osvrnula se na selfie fenomen kroz tri aspekta. Prvo se bavila psihologijom koja obuhvaća područje motivacije, osnaživanje vlastitog samopoštovanja i samopouzdanja, izgradnju pozitivne slike o sebi i područje narcizma. Zatim se osvrnula na selfie kroz kroz prizmu sociologije i umjetnosti. Sve to povezali smo s mladima i utjecajem društvenih mreža i suvremenih medija kao i bolje razumijevanje istoga.

U nastavku nam je pedagoginja Gimnazije Fran Galović Koprivnica Petra Porić predstavila projekt koji je proveden u njezinom školi “Festival mentalnog zdravlje” koji je nastavo kao potreba za osvježenjem i reorganizacijom Školskog preventivnog programa i značio je uvođenje teme mentalnog zdravlja u ŠPP. Saznali smo da su učenici sudjelovali u niz aktivnosti kao što su radionice, izrade poruka, prezentacija, gostovanja na školskom radiju, rasprave s učenicima drugih koprivničkih škola o suicidu, samoozljeđivanju i depresiji razbijajući tako mitove i zablude o suicidu, samoozljeđivanju i depresiji što je ujedno i senzibilizacija učenika o psihičkim poremećajima s kojima se susreće velik dio njihovih vršnjaka, a možda i netko od njih samih. Projekt je završio radionicama s tehnikama opuštanja i “mjerenjem” emocionalnih stanja učenika.

Drugi dio susreta pedagoga bio je posvećen radu s roditeljima i izazovima koje taj dio našeg neposrednog rada nosi. Nakon toga pridružili smo se predavanju prof. dr. sc. Nataše Jokić Begić koja je govorila o generacijskim razlikama i potaknula nas na promišljanje o tome koliko stvarno uvažavamo te razlike i koliko ta znanja koristimo kako bismo izgradili bolje međusobne odnose te živjeli kvalitetnije.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content