Matematičke formule u proračunskim tablicama

Po prvi put ove godine 2.a razred upoznao je čari matematike tijekom sata informatike (29. i 30. ožujka) na drugačiji način.

Prije samog početka proljetnih praznika ,s učenicima 2.a razreda održana je suradnička nastava informatike i matematike.
Tako je u dogovoru kolegice Daniele Ivanov Štimac dipl. oec. , i mene, nastavnice matematike osmišljen nastavni sat informatike posvećen matematičkim formulama u proračunskim tablicama.

Učenici drugih razreda komercijalista u svom nastavnom planu i programu uče Microsoft Excel (proračunske tablice) i stoga je bila izuzetna prilika proširiti njihove dosadašnje spoznaje s novim vještinama. Konkretnim primjerima smo pokazale kako uz pomoć Excela koristiti matematičke formule za izračunavanje postotaka, kamata, rabata i razlika u cijeni bez korištenja džepnog računala, olovke i papira.

U uvodnom dijelu nastavnog sata kolegica Daniela je s učenicima ponovila nastavne sadržaje o proračunskim tablicama s prethodnih satova i upotpunila s jednostavnim primjerima gdje se upotrebljavaju funkcije zbroja, razlike, umnoška i količnika. U središnjem dijelu sata učenici su rješavali konkretne zadatke za izračunavanje raznih popusta robe i kamata na određenu glavnicu za određeno vremensko razdoblje i zadanu kamatnu stopu. Tada je uslijedio moj stručni dio. Učenici su već u prvom razredu upoznali, proučili i naučili sve o postotnom računu, a tijekom ove godine su upoznali i jednostavan kamatni račun na satovima matematike. Dakle, u ovom radioničkom dijelu učenici su povezivali nastavne sadržaje informatike s matematikom. Ukoliko je učenicima neki detalj bio nejasan, odnosno ako se nisu snašli kojom bi formulom povezali zadane podatke i ono što se traži, tu je dobro došla moja pomoć, nastavnice matematike. Nakon zajedničke provjere rješenja zadataka, kolegica Daniela je sat završila kratkim osvrtom na tijek sata i zadavanjem domaće zadaće preko proljetnih praznika.

Sat je bio izuzetno zanimljiv, kako za učenike tako i za nastavnice. Ovakvim oblikom suradnje bolje uočavamo moguće nedostatke koje treba popraviti jer jedan od ciljeva naših programa je učenicima usaditi potrebne vještine povezivanja sadržaja iz raznovrsnih predmeta te iskorištavanje istih u svakodnevnom životu.

Učenici su vrlo rado surađivali, pomagali jedni drugima, pokazivali na prezentacijskom platnu svoja rješenja, komentirali. Pokazali su sklonosti budućih kvalitetnih komercijalista kojima trgovinsko poslovanje ide k’o od šale.

Veselimo se novim nastavnim satovima u budućnosti.

Željka Širola, prof.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content