“Jedna od nas!”

Učenici i učenice završnih razreda 14. 4. 2021. gledali su film “Jedna od nas” redatelja Đure Gavrana te poslije filma razgovarali imali priliku razgovarati s njim i s psihologinjom Silvijom Stanić iz udruge roditelja Korak po korak.

Problem seksualnog nasilja
Prema podatcima Vijeća Europe, jedno od petero djece preživi neki oblik seksualnog nasilja do svoje 18. godine. Seksualno nasilje godinama je bilo tabu tema, tema koja je izazivala nelagodu i nevjericu i zgražanje sveukupne javnosti. Bilo je to nešto što se ne događa u našem okruženju. Ako se i dogodi, krivac je neka nepoznata osoba- Danas znamo da nije tako. Rijetko se govori da je najnesigurnije mjesto za djecu vlastiti dom jer se seksualno nasilje djeci najčešće događa unutar obitelji. Veliki problem je neprijavljivanje seksualnog nasilja, nepostojanje sustavne edukacije stručnjaka i stručnjakinja koji rade s djecom. Moramo znati da se nasilje može spriječiti, ponajprije prevencijom i djelovanjem na svim razinama – od osobne do društvene. Svi stručnjaci i stručnjakinje koji rade s djecom imaju odgovornost zaustaviti seksualno nasilje u skladu s najboljim interesom djeteta.

SNEP program u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar
Važno je da škole uvedu ove teme u svoje programe. U Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar prepoznali smo važnost rada na ovoj temi te se uključili u provedu SNEP programa. Program Seksualno nasilje, edukacijski i prevencijski program kreirala je Ženska soba. Zahvaljujući kvaliteti razvijenog programa koji obuhvaća pripreme za radionice, video zapise i studije slučajeva radilo se na tri razine. Prvim razredi razgovarali su općenito o seksualnom nasilju i seksualnom nasilju u obitelji. U drugim razredima bavili smo se elektroničkim seksualnim nasiljem. Treći razredi uključili su se u rasprave o seksualnom nasilju u mladenačkim vezama.

Projekcija filma Jedna od nas
Maturanti i maturantice izrazili su želju da pogledaju projekciju dokumentarnog filma „Jedna od nas“ redatelja Đure Gavrana. Projekcija je upriličena 14. 4. 2021. u školi, nakon čega su učenici razgovarali sa samim redateljem i psihologinjom Silvijom Stanić iz udruge roditelja Korak po korak. Analizirali su reakcije ljudi na spoznaju da je netko koga poznaju žrtva seksualnog zlostavljanja. I sami su priznali osjećaj nemoći u prihvaćanju da je seksualno nasilje prisutno tu, oko nas. Šokiralo ih je što je film inspiriran istinitom potresnom pričom na temu seksualnog zlostavljanja. Realističan prikaz reakcija razrednih kolega na spoznaju da je kolegica s kojom su četiri godine išli u razred srednje škole žrtva obiteljskog seksualnog zlostavljanja i da oni to nisu niti naslutili izazvala je buru emocija kod publike. A posebno spoznaja da su to sve saznali uslijed organizacije petnaeste godišnjice mature.

Razgovor o filmu
Razgovor o filmu je iznimno važan. Maturanti i maturantice postavljali su brojna pitanja i pokazali da ih tema zanima, da imaju puno nepoznanica te istaknuli kako je važno govoriti o ovoj temi te da ona ne smije biti tabu. Složili su se da bi film trebali svi pogledati jer se njime želi podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se u konačnici pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva.

Ovaj program prevencije seksualnog nasilja doprinosi univerzalnoj prevenciji seksualnog nasilja u školskom okruženju i važno je što je podržan od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content