Izložba “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!”

Povodom Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je 28. 9. 2023.  izložbu „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Svoje radovi izložili su učenici osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, Đakova, Kašine, Nove Gradiške i Trogira.

Kroz izložbu učeničkih radova moglo sa saznati koliko se hrane godišnje baci u Hrvatskoj te koji su najčešći razlozi bacanja hrane, koja su područja ekstremne gladi u svijetu, kakav utjecaj otpad od hrane ima na klimu i okoliš te kako nastaje otpad od hrane.

Jedan od važnih čimbenika koji utječu na smanjene otpada od hrane je znati razliku između oznaka roka trajanja „Upotrijebiti do“ (namirnica se ne smije konzumirati nakon isteka roka trajanja) i „Najbolje upotrijebiti do“ (namirnica se nakon isteka roka trajanja može konzumirati ako je zadržala svoja organoleptička svojstva) te kako pravilno skladištiti hranu što su učenici kroz svoje radove jako lijepo prikazali. Učenici su prikazali i kako se otpad od hrane može smanjiti planiranjem tjednog jelovnika i iskorištavanjem ostataka hrane  za izradu novog jela, te kako restorani sve više koriste tzv. doggy bag vrećice i kutije u kojima gosti ostatak svog jela mogu ponijeti kući.

Izložbu je posjetio dio  učenika 1. a, 1. b, 1. c, 2. a. i 2. b razreda, u okviru predmeta poznavanje robe. U pratnji učenika su bile nastavnice Ivana Štiglić i Spomenka Bohaček.

Kao poklon, dobili smo platnenu vrećicu za kupovinu  i promidžbene materijale, među kojima je i knjižica recepata za pripremu jela od viška hrane „Skuhat ću, neću baciti“ koja nudi zanimljive recepte za jela koja se mogu lako pripremiti. Nakon ovih saznanja, sigurna sam da ćemo svi mi sljedeći put dobro razmisliti prije nego bacimo neku hranu u otpad.

Ivana Štiglić

Dijelite ovu objavu:
Skip to content