Inspirativno predavanje o umjetnoj inteligenciji za nastavnike

Umjetna inteligencija sve više utječe na naše živote. AI je ušao u gotovo sve sektore diljem svijeta te svakodnevno brojne poslove čini bržima, a ljude učinkovitijima. I upravo zato za sve vrijedi isto pravilo – tehnologije se ne treba bojati, već uvidjeti prednosti i mogućnosti da nam AI alati olakšaju svakodnevne poslove.

Nastavnici Komercijale i trgovačke škole Bjelovar imali su privilegiju prisustvovati izvrsnom predavanju o umjetnoj inteligenciji koje je održala profesorica izvrsna savjetnica Emina Grmić iz Tehničke škole Bjelovar. Predavanje je održano 13. studenog 2023. godine s ciljem proširivanja znanja i svijesti o umjetnoj inteligenciji među nastavnicima.

Profesorica Grmić započela je analizirajući trenutno poznavanje nastavnika o umjetnoj inteligenciji, a kasnije je analizirala i iskustva sudionika predavanja u korištenju iste.

Osvrnula se na povijesni razvoj umjetne inteligencije, pružajući sudionicima  uvid u ključne trenutke te ističući važnost educiranja o ovoj temi kako bi se bolje razumjele njene implikacije u svakodnevnom životu.

Jedan od ključnih dijelova predavanja bio je osvrt na prednosti i nedostatke umjetne inteligencije te načine korištenja. Profesorica Grmić nije samo ukazala na pozitivne aspekte, već je pažljivo analizirala i izazove koje ova tehnologija može predstavljati što je omogućilo nastavnicima da steknu cjelovito razumijevanje umjetne inteligencije. Zatim je predstavila konkretne alate koji se mogu koristiti u nastavi kako bi nastavnici dobili uvid u mogućnosti integracije ove tehnologije u učenje i poučavanje te praćenje napretka učenika s ciljem unaprjeđenja kvalitete obrazovanja. Također, potaknula je i promišljanje o etičnosti koja se vezuje u AI alate.

Na kraju predavanja, profesorica je podijelila mnoge korisne savjete kako bi nastavnici mogli bolje pripremiti učenike za budućnost koja će sve više oblikovati umjetna inteligencija.

Ovo predavanje inspiriralo je  i motiviralo sudionike za daljnje istraživanje i integraciju umjetne inteligencije u nastavne strategije, ali i oprez pri korištenju s posebnim osvrtom na autentičnost, njegovanje kreativnosti i jezičnih zakonitosti hrvatskoga jezika.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content