I moj glas je bitan

Sudjelovali smo u projektu Državnog izbornog povjerenstva “I moj glas je bitan”

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nositelj je projekta „I moj glas je bitan!“, u koji smo se i mi uključili. Projekt je namjenjen učenicima četrvrtih razreda srednjih škola koji 2019. postaju punoljetni i time po prvi puta stječu pravo i odgovornost pristupiti biračkim mjestima.
Cilj projekta je upoznati mlade birače s vrstama izbora koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom kako iskoristiti svoje aktivno i pasivno biračko pravo. Kako su naši učenici već upoznati s temom izbora , koje smo obradili na satima Politike i gospodarstva, nadam se da će ih sudjelovanje u ovom projektu još dodatno potaknuti na izlazak na prve predstojeće izbore – izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske u svibnju 2019. te da će prekinuti zabrinjavajući trend sve manjeg izlaska na birališta.
Učenici 4.a i 4.b razreda sa zanimanjem su 12. veljače 2019. sudjelovali u interaktivnoj prezentaciji i simulaciji izbornog postupka. Time smo im omogućili i razvoj socijalnih i građanskih kompetencija koje odrađujemo međupredmetno kao dio Građanskog odgoja i obrazovanja – prihvatiti svoju aktivnu ulogu u društvu i shvatitit važnost sudjelovanja u kreiranju predstavničkih i izvršnih tijela vlasti, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Mihaela Polančec, dipl. politolog

Dijelite ovu objavu:
Skip to content