Godina čitanja 2021.

2021. godina proglašena je Godinom čitanja

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.
Uslijed pandemije i nemogućnosti participiranja u kulturnim događanjima na uobičajene načine, čitanje je djelatnost koja utječe na povećanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva.
Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja.
U povodu Godine čitanja školska knjižnica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar svoje će kulturne programe oblikovati u duhu poticanja čitanja i afirmacije zavičajne književnosti. Učenicima će biti omogućeno slušanje kvalitetnih književnih tekstova i predstavljanje autora uživo ili putem čitanja naglas njihovih tekstova.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content