Glas učenika: edukacija za nastavnike i roditelje

Projekt Pokreni promjenu (“Start the Change”) posvećen glasu učenika nastavljamo i ove godine.

U okviru međunarodnog projekta „Start the Change“ u kojemu sudjeluje i naša škola pod vodstvom Foruma za slobodu odgoja održane su radionice za nastavnike/ce i roditelje.
18. listopada 2021. u našoj se školi vrlo živo raspravljalo o glasu učenika i tome kako naši učenici mogu potaknuti i pokrenuti promjene.
Predstavnice Foruma Ana Minivrana, Eli Pijaca Plavšić, Jelena Perak i Marina Brkić predstavile su sam projekt, ulogu naše škole i načine na koji smo uključene, ali i važan dio rezultata istraživanja u kojemu su sudjelovali učenici te što su rekli o školi i tome što žele da je bolje i drugačije. Također, nastojalo se potaknuti sudionike/ce da promišljaju o tome koliko zaista čuju učenike, koliko ih uključuju u procese donošenja odluka, predlaganje promjena, koliko uvažavaju njihove prijedloge i koliko je participacija mladih važna. Uz to, sudionici su imali priliku čuti i brojna istraživanja koja su provedena na tu temu.
Nastavnici su se složili da visoko cijenimo glas mladih, ali i da ima mjesta da taj dio bude bolji i da ima prostora za napredovanje, kako u nastavnom procesu tako i u izvannastavnim aktivnostima. Zanimljivo je bilo čuti i roditelje koji su istaknuli zadovoljstvo školom te nam dali visoku četvorku.
Lijepo je bilo čuti odgovore učenika u kojima oni također uglavnom navode brojne prednosti škole, zadovoljstvo i pohvale.
Posebno nam je drago što je naš rad i trud prepoznat i pohvaljen i u Forumu za slobodu odgoja kao jednoj respektabilnoj organizaciji koja se skoro tridesetak godina bavi razvojem i provedbom edukacijskih programa za metodičko usavršavanje nastavnika, te programa u području nenasilnog rješavanja sukoba, zdravstvenog obrazovanja, građanskog obrazovanja, upravljanja školom, razvojem lokalne zajednice. Forum za slobodu odgoja provodi i niz programa i projekata za djecu i mlade te smo sretni što i mi i naši učenici i učenice imaju priliku sudjelovati u tim programima.

Ornela Malogorski, prof.
izvrsna savjetnica

Dijelite ovu objavu:
Skip to content