Forum mirotvornih škola

Sudjelovali smo na Forumu mirotvornih škola

Naša je škola jedna od potpisnica Platforme mirotvornih škola u Hrvatskoj te je 29. i 30. kolovoza 2019. godine u Moravicama sudjelovala na Forumu mirotvornih škola 2019. – Učeća zajednica za mir: Kako mogu pridonijeti izgradnji boljih odnosa u školi? Čast da predstavljaju školu imale su školska koordinatorica pedagoginja Ornela Malogorski, profesorica Mirela Alebić i učenica 3.b razreda Mirna Koren.

Domaćin ovom trećem po redu okupljanju bila je OŠ Ivan Goran Kovačić iz Vrbovskog u suradnji s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Srednjom školom Delnice i Osnovnom školom Ivana Brlić Mažuranić Ogulin. Sudionici su bili smješteni u učeničkom domu Željezničke tehničke škole u Moravicama, a nasuprot doma održana su izlaganja i radionice u prostorijama spomenute srednje škole, čiji nas je ravnatelj Borivoj Dokmanović zajedno s ravnateljem OŠ I.G.Kovačić Vrbovsko Antonom Burićem uvodno pozdravio te su nam prenijeli neka iskustva iz rada škola i iz života svojih sugrađana. O izazovima s kojima se kao škola susreću govorila nam je i pedagoginja škole u Vrbovskom Tanja Jakovac.
Obratila nam se i pučka pravobraniteljica za ljudska prava Lora Vidović koja je poručila da moramo biti zajedno i zajedno raditi na društvu sa što manje nasilja. Voditeljica programa bila je mr.sc.dr. Katarina Kruhonja, mirovna aktivistica i jedna od osnivačica Centra za mir u Osijeku.
Dr. sc. Sara Clarke Habibi sa Sveučilišta Cambridge predstavila je nalaze vanjske evaluacije pilot- projekta Learning communities for Peace – Zajednice učenja za mir u školi Vrbovsko.
Grad Vrbovsko i Općina Mrkopalj potpisali su Povelju za potporu i priznanje Forumu Mirotvorna škola, čime smo završili aktivnosti prvog dana druženja, gostujući u Školi mira Franje Starčevića u Mrkoplju. Tamo smo iz prve ruke od ravnatelja i djelatnika škole čuli kako je Gorski kotar održao mir za vrijeme Domovinskoga rata. Podsjetili su nas da je Gorski Kotar važan prostor koji je u ratno vrijeme, mirovnim naporima i dijalogom očuvao mir.

Drugi dan susreta održana je radionica sudioničkog planiranja za nastavnike u svrhu izgradnje boljih odnosa u školi, a učenici su sudjelovali u drugim radionicama: visual voices na temu „Mir je u našim rukama“, nasilje u vršnjačkim vezama, kreativna radionica pisanja na temu „Mir je put“ i vršnjačka medijacija. Po završetku svih radionica prezentirali smo rezultate i razmišljanja.
Prije odlaska u razgledavanje škole i grada Vrbovsko te kanjona Kamačnik, održana je Skupština Foruma na kojemu smo se dogovarali o daljnjem djelovanju Foruma koji će iduće godine biti u Ogulinu, a za dvije godine čast da organizira susret škola koje zajedno s organizacijama civilnoga društva i pojedinaca podržavaju ovu vrijednu inicijativu pripast će našoj školi.

Forum Mirotvorna škola se zalaže za obrazovni sustav u Hrvatskoj i Europi koji razvija kulturu mirotvorstva. On povezuje škole (učenike, nastavnike, roditelje) i druge institucije i organizacije koje rade na izgradnji mira i obrazovanju za mir, lokalne samouprave i stručnjake iz područja mirotvorstva. Inicijativa je proizašla iz kruga laureata i nominiranih škola za Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA koje dodjeljuje Centar za mir – Osijek od 2015.

Mirotvorne su škole one koje u svome radu promiču mir, toleranciju i nenasilje, njihovi učenici i djelatnici pružaju podršku jedni drugima i kroz razne oblike rada i suradnje izgrađuju bolje odnose u školskoj zajednici i šire, međusobno se uvažavaju i izazove rješavaju dijalogom, smislom za zajedništvo, povjerenjem, solidarnošću. Razna su područja djelovanja u kojima se škole mogu iskazati i ponijeti titulu mirotvorne škole: npr. brigom za okoliš, brigom za nezbrinute životinje, sudjelovanjem u projektima Crvenog križa i u raznim humanitarnim akcijama, njegovanjem međureligijskog dijaloga, ukazivanjem na nepravde nastale zbog nekih predrasuda te mnogim drugim aktivnostima na razini razreda, škole, lokalne zajednice i još šire – na nacionalnoj razini.

Mirela Alebić, prof.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content