Erasmus u Irskoj:  “2 u 1, zajedno u Irsku”

Osvrt na dva tjedna boravka u Irskoj!

Erasmus+ program Europske unije kao cilj ima unaprjeđenje znanja i vještina svojih građana te razmjenu i nadogradnju znanja i iskustava svojih sudionika. Program uključuje mlade, učenike, studente i sve željne znanja i novih iskustava. Sva organizacija Erasmus+ programa je pod pokroviteljstvom Europske unije. Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar je u okviru programa poboljšanja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prijavila svoj projekt „2 u 1, zajedno u Irsku“ u kojemu sudjeluju učenici koji se školuju za komercijaliste i prodavače. 14 učenika i dva nastavnika odabranih putem javnog natječaja uputili su se u avanturu stjecanja novih iskustava u Irsku. A kako nam je bilo?
Same pripreme za put i rad u Irskoj protekle su u vedrom tonu punom nade i iščekivanja. Neki od nas su po prvi puta putovali avionom, neki po prvi puta napustili roditelje. Polazak je organiziran ispred naše škole 23. 4. 2022. gdje smo se pozdravili s našim najmilijima, a ispratili su nas i ravnateljica i razrednici. Puni očekivanja stigli smo u zračnu luku Zagreb i avantura je krenula. Već smo na pripremama naučili što smijemo unijeti u zrakoplov i što možemo očekivati. Teoretski znamo sve, ali u stvarnosti? Predaja prtljage, sigurnosne provjere i sve ostale carinske formalnosti sasvim drugačije izgledaju kad ih stvarno doživite. No prošlo je sve kako treba i evo ga. Naš prvi avion. Ukrcani, krećemo. Prvi let je prošao super, panorama iz zraka, pogled na glavni grad drage nam Lijepe naše, neopisivo. I već smo u Frankfurtu. Tu čekamo naš sljedeći let za konačnu destinaciju, Dublin. Dolazimo u Dublin u kasnim noćnim satima te sada već rutinski prolazimo sve carinske formalnosti i sjedamo u organizirani prijevoz. Čekaj malo, pa on vozi ”krivom” stranom, a i volan je na krivom mjestu? Nama se tako činilo, no oni se voze lijevom stranom.
Dolazimo u Bray, a domaćini nas već čekaju. Sljedeći dan vraćamo se u Dublin, vozač autobusa ujedno je i vodič te nam detaljno govori o svim glavnim znamenitostima glavnog grada Irske, burnoj prošlosti te sličnostima s Hrvatima. A nazad, naši nastavnici nas poučavaju kako se služiti s kartama (onima na mobitelu) te kako platiti javni prijevoz koji nas je vratio u Bray.
Tjedan počinje odlaskom na naša radna mjesta, okupljamo se na kolodvoru i krećemo svi, ali ne u istom smjeru. Komercijalisti idu u Greystones (na Irskom: Na Clocha Liatha), a prodavači idu u Dun Laoghaire (Mallin) i Blackrock (An Charraig Dhubh). Ništa strašno, malo vožnje vlakom i već smo tamo, veći je problem izgovoriti irske nazive, no bez brige, svi se koriste engleskim jezikom. Dobili smo radne zadatke i krećemo. Nakon odrađenog prvog radnog dana povratak u Bray je bio jednostavan – sastanak svih učenika i krećemo ka domaćinima.
Radni nam dani počinju biti rutina kao i zadaci koje izvršavamo, dobivamo pohvale za kvalitetu i izvršenost radnih zadataka od strane naših mentora Iraca. Prošao je tjedan i u posjetu nam dolaze naša ravnateljica Nataša Vibiral i nastavnik Tomislav Cug. Svi zajedno odlazimo na jednodnevni izlet na zapadnu obalu Irske u posjetu poznatom nacionalnom parku Cliffs of Moher. Svi ste čuli za njih, zar ne?
Novi tjedan kao da je proletio u radu i izvannastavnim aktivnostima i već se bliži dan povratka. Pomiješani su nam osjećaji, nakon 14 dana ostali bismo u Irskoj, a srce vuče doma. ”Možemo li i iduće godine ići u Irsku?” jedno je od najčešće postavljanih pitanja nastavnicima u pratnji. Ranojutarnji let iz Dublina i evo nas doma, puni novih iskustava i s velikom željom za novim projektom škole u organizaciji Erasmus+.

Dario Elijaš & Jurica Korade

Dijelite ovu objavu:
Skip to content