Erasmus+ projekt: Zadnje pripreme u projektu „2 u 1, zajedno u Irsku“ su odrađene

Spremni za mobilnost u Dublin! Sretno!

Erasmus+ projekt: Zadnje pripreme u projektu „2 u 1, zajedno u Irsku“ su odrađene

Učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovara obavljaju zadnje pripreme za Erasmus+ mobilnost u Irsku. Dio je to projekta „2 u 1, zajedno u Irsku“ u kojemu sudjeluju učenici programa komercijalist i prodavač. U pratnji dva nastavnika putuje 14 učenika koji će biti smješteni dvadesetak kilometara južno od Dublina, u obalnom gradu Bray, u sjevernom okrugu Wicklow u Irskoj. Tamo će boraviti dva tjedna, točnije od 23. 4. do 7. 5. 2022. godine.
Projekt se odvija u okviru Ključne aktivnosti 1, područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Vrijednost projekta je 42.147,00 EUR, a odluku o dodjeli sredstava donijela je Agencija za mobilnost i programe europske unije 23. 7. 2021. godine.
Nakon svih razgovora, uputa i dogovora obavljene su i zadnje pripreme. Održani su roditeljski sastanci na kojima su se mogle čuti sve potrebne informacije te je predstavljena partnerska organizacija Martello Training. Učenici su saznali puno o tome što ih čeka u Irskoj, ali i o letu avionom koji će neki prvi put doživjeti.
Učenicima sudionicima projekta pokriveni su svi troškovi mobilnosti koji uključuju: troškove putovanja (autobus i avion), troškove organizacije i provedbe stručne prakse, troškovi života u Irskoj (smještaj, prehrana, džeparac…) te će na kraju dobiti i potvrdu o završenoj stručnoj praksi i edukaciji u trajanju od 80 sati. Za vrijeme mobilnosti bit će smješteni u obiteljima.
Učenici sudionici izabrani su putem javnog natječaja koji je obuhvatio i razgovor na engleskom jeziku. Tijekom pripreme i provedbe projekta izabrani učenici imaju obavezu sudjelovati u svim aktivnostima projekta. Nastavnici u pratnji također su izabrani putem javnog natječaja.
Tijekom proteklih mjeseci važno je bilo dobro pripremiti učenike kako bi sa što manje straha i neizvjesnosti krenuli u ovu avanturu. Prve pripreme, one pedagoško-psihološke pripreme odradila je pedagoginja Ornela Malogorski, Jurica Korade odradio je jezične i kulturološke pripreme, a strukovne pripreme Dario Elijaš.
Voditeljica projekta je ravnateljica Nataša Vibiral, koordinator Jurica Korade, a projektni tim čine Dario Elijaš, Ornela Malogorski, Spomenka Bohaček, Zoran Atlija i Tomislav Cug.
Svima želimo sretan put, veselimo se prvim dojmovima, novim učenjima i iskustvu koje će steći te se sigurno vratiti bogatiji i spremniji za nove životne izazove.
S obzirom na to da je naša škola dobitnica Erasmus akreditacije ponosni smo što nam je omogućen lakši pristup novim Erasmus + projektima i već pripremamo neke nove projekte.

Ornela Malogorski, prof.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content