Debatni trening

Debatni trening za učenike debatnih klubova Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar „Pro bono“ i Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar održan je 27. 3. 2023.

 Jan Težak i Martina iz Hrvatskog debatnog društva kao voditelji debatnog treninga uspjeli su punih šest sati koliko je trajao trening, zadržati interes učenika i osigurati njihovu punu aktivnost kroz cijelo vrijeme rada. Istovremeno se radilo ne samo na detaljnom pojašnjenju osnova debate kao strukturirane rasprave, odnosno World Schools formatu za srednje škole, u kojem su učenici dviju Škola radili nekoliko mjeseci, već  se raspravljalo i o vrijednostima te planu ovisno o temi koja je odabrana od pojedinih skupina tijekom treninga. Aktivnost učenika pratile su voditeljice debatnog kluba „Pro bono“  Josipa Klemić, Marija Dušek i Ivanka Jareb, koja je ujedno voditeljica i debatnog kluba Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar zajedno s Ornelom Malogorski i Nikolinom Marinić.

Vjerujem da će uključenost učenika Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar te Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar u projekt Hrvatskog debatnog društva pod nazivom „Debatni model građanskog odgoja i obrazovanja u sklopu projekta Demokratsko procijepljenje“  utjecati na njihovu svijest o važnosti aktivnog građanstva te osigurati aktivnosti koje će ih osposobiti za proaktivno razvijanje i zagovaranje svojih stavova. U istom cilju  učenici se jednom do dva puta tjedno okupljaju u debatnim klubovima gdje razvijaju vještine argumentacije, kritičkog razmišljanja, izražavanja, timskog rada, senzibilizira ih se na različitosti i važnost ljudskih prava te ih osnažuje za informativno djelovanje.

Članovi debatnih klubova će svoje vještine primijeniti tijekom deliberacijske aktivnosti koja će se održati 30. ožujka 2023. godine kada će se upoznati s informiranom političkom participacijom, odnosno kojom prilikom će identificirati probleme mladih u svojoj zajednici te ukoliko će biti moguće, u suradnji s lokalnom i područnom (regionalnom) samoupravom kreirati kvalitetna rješenja.

Ivanka Jareb, dipl. iur.

Dijelite ovu objavu:
Skip to content