Dan škole

Tradicionalno, već dvadesetak godina, Dan škole obilježavamo  u povodu Međunarodnog dana potrošača. Ove godine Dan škole obilježen je 14. ožujka.

To je odgojno-obrazovni dan kada nema klasične nastave već nastavne sate zamjenjuju zanimljiva predavanja, radionice, sportski susreti,  a predavači su uglavnom zanimljive osobe izvan škole.

Prilika je to da učenici poslušaju i upoznaju i neke druge teme osim onih uobičajenih, školskih, one koje nisu propisane predmetnim kurikulumima, ali se nalaze u međupredmetnim temama. Kroz te susrete učenici i nastavnici  upoznaju zanimljive ljude našeg zavičaja, ali i nastavnike u nekom drugom svjetlu.

Ovogodišnji Dan  škole započeli smo u pravom sportskom duhu. Već u 8 sati ujutro sportska dvorana je bila puna. Odigrana je košarkaška utakmica nastavnici – učenici. Usprkos ranom terminu nastavnici i učenici dali su sve od sebe. No, pobijedilo je iskustvo.  Pokazan je fair play i pravi sportski duh i srčanost i nastavnika i učenika.

Nastavak Dana škole bio je prožet predavanjima te su učenici imali priliku  poslušati profesora Daria Malogorskog i predavanje pod nazivom „Suvremena bajka – Dubai i Abu Dhabi“ koji je ispričao niz zanimljivosti o arapskom svijetu, povijest i običajima, kulturi življenja te podijelio osobna iskustva s putovanja u te krajeve gdje je nedavno boravio.  Profesor Malogorski  fotografijom i dobrom pričom  uspio je prikazati veličinu, raskoš i ljepotu ovih dijelova svijeta.

Psihologinja Nina Plažanin govorila je na temu „Radosti su vrlo jednostavne,  a misli previše složene“. Budući da i okruženje utječe na naše raspoloženje, pobrinula se da se učenici osjećaju ugodno i opušteno te je prostor bio lagano zatamnjen i ispunjen mirisom eteričnog ulja za opuštanje i opuštajuće glazbe (piano meditacija).  Učenici su se okušali u  vježbama disanja i  vizualizacije, pokušali su osvijestiti vlastite misli, osobito one automatske negativne misli. Profesorica Plažanin učenicima  je ponudila nekoliko jednostavnih i brzih alata/savjeta koji  im mogu pomoći da se osjećaju bolje, da se opuste, umire…

Marijana Jurković  (Yoga i fitness studio “Namaste“) susret s učenicima posvetila je temi „Mindfulness za teenovce: kako biti  ʼno sikerikiʼ u školi i životu općenito?“ Učenici su saznali više o samokontroli, važnosti pravilnog disanja, usredotočenosti na sebe i svoje misli i postupke te su vježbali disanje i radili vježbe propriocepcije, a malo su se i istegnuli. U svakom slučaju, korisno i zanimljivo iskustvo za naše učenike.

Predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Bjelovar svake godine rado su viđeni gosti u našoj školi pa su o radu ove važne i vrijedne službe govorili Siniša Atlija i Mario Golem. Uz to, učenici su mogli vidjeti i dio opreme. Tko zna, možda im se netko i pridruži.

Kviz „Tko zna – zna“ ima dugu tradiciju i održava se u Školi zadnjih dvadesetak godina. Ove godine sudjelovali su učenici 2. c i 3. c razreda. Kviz su pripremili i vodili profesorica Natalija Konir Ladović i profesor Zoran Atlija. Natjecala su se tri tima, a najuspješniji je bio Tim Boss (Mateo Mančić, Marko Bazmenjak i Valeria Juha). Bravo za sve!

Brzo su prošle ove školske edukativno-zabavne aktivnosti, a nastavili smo svečanošću u čast 70 – og rođendana škole u Domu kulture.

Obilježavanje Dana škole koordinirale su pedagoginja Ornela Malogorski i ravnateljica Nataša Vibiral

Hvala svima koji su i ove godine bili s nama te se veselimo idućim susretima.

Ornela Malogorski

Dijelite ovu objavu:
Skip to content