Dan sjećanja na holokaust

Učenici 3. b razreda na nastavi Hrvatskog jezika gledali su dokumentarni film Neke stvari ne treba sakriti redateljice Lidije Špegar koji prati potragu za informacijama Nives Jagodić o svom djedu Jozi Jagodiću koji je bio kirurg u bjelovarskoj bolnici prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Njezina je potraga započela nakon što je njezina obitelj dobila obavijest da je Joza Jagodić posthumno dobio priznanje „pravednik među narodima“ koje Izrael dodjeljuje onima koji su tijekom holokausta spašavali živote Židova. Postupak dobivanja priznanja pokrenuo je Božidar Erenfrajnd kojega je Joza Jagodić od sigurne smrti spasio 1942. godine. 

Učenici su film analizirali, interpretirali i razgovarali o temama koje je potaknulo gledanje filma, a osobito temi dobrote, altruizma i o tome što znači donositi ispravne odluke. 

U utorak 7. veljače 2023. svoje su stavove i zapažanja o filmu i njegovim protagonistima, Božidaru Erenfrajndu i Jozi Jagodiću, učenici imali priliku izložiti redateljici filma Lidiji Špegar i Nives Jagodić koje su bile naše gošće na nastavi Hrvatskog jezika. Pokazale su nam fotografije, priznanje koje je dobio Joza Jagodić i ispričale svoja iskustva tijekom snimanja filma. Razgovarali smo o i hrabrim djelima pojedinaca, o poštivanju starijih, o predrasudama i o tome kako je važno činiti dobro.

Na satu je bila i ravnateljica Nataša Vibiral, a povod gledanja dokumentarnog filma i razgovora o filmu obilježavanje je Dana sjećanja na holokaust.  

Dijelite ovu objavu:
Skip to content